Navalnij halála a 2024-es orosz elnökválasztás előtt. Putyin szabadul a versenytársaktól?

Az Orosz Föderáció Jamalo-Nyenyeckij Autonóm Körzetének Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálatának osztálya (FSIN) jelentette az orosz politikai fogoly ellenzéki, Alekszej Navalnij halálhírét. 2024. február 16-án a 3. számú javítóintézetben elítélt Navalnij A.A. a séta után rosszul érezte magát, szinte azonnal elvesztette az eszméletét” – áll az FSIN közleményében.

Megjegyezték, hogy a javítóintézet orvosai azonnal kiérkeztek, mentőt hívtak”. Nem hivatalos adatok szerint az orosz ellenzéki halálának oka vérrög volt.

Dmitrij Peszkov, Putyin képviselője az orosz börtönőrök üzenetére reagálva Alekszej Navalnij orosz ellenzéki állítólagos halálesetről szólt a kolónián, és azt mondta, hogy az orvosoknak kell kideríteniük az okokat. Ugyanakkor Navalnij csapatának még nincs megerősítése az ellenzéki személy haláláról.

Emlékezzünk vissza, hogy Alekszej Navalnij 2021 januárjában került börtönbe, amikor visszatért Oroszországba Németországból, ahol kezelés alatt állt Novicsok idegbénító mérgezés miatt. Ezt követően a bíróság az Yves Rocher-ügyben a felfüggesztett büntetést valódira cserélte. 2022 márciusában a bíróság kilenc évre ítélte Navalnijt egy általános rezsim kolóniában, adománygyűjtési csalással és a bíróság „becsmérlésével” vádolva.

2023 augusztusában szélsőséges közösség megszervezése ügyében 19 évre ítélték egy szigorú rezsim kolóniában. A politikus az Orosz Föderáció Vlagyimiri régiójában, a 6-os számú javítóintézetben töltötte büntetését. 2023 decemberének elején Navalnij abbahagyta a kommunikációt. December 25-én kiderült, hogy az Orosz Föderáció távoli északi részén lévő javítóintézetbe szállították – a Jamalo-Nyeneckij Autonóm Körzetbe.

A világközösség reakciója nem sokáig váratott magára: Edgars Rinkevičs lett elnök Navalnij orosz gyarmaton történt halálával kapcsolatos információkra reagált. Rinkevičs a Twitteren (X) írt erről. A lett elnök az orosz rezsimet tette felelőssé Navalnij haláláért. “Bármit gondol Alekszej Navalnijról mint politikusról, a Kreml brutálisan meggyilkolta. Ez tény, és ezt kell tudni a jelenlegi orosz rezsim valódi természetéről” – írta.

“Furcsa” körülmények miatt éppen tegnap a moszkvai Baszmannij Kerületi Bíróság távollétében letartóztatta Olga Mihajlova és Alekszandr Fedulov ügyvédeket, akik korábban Alekszej Navalnijt védelmezték. Mihajlova és Fedulov Oroszországon kívül vannak. Korábban felkerültek a keresett listára. A nyomozók szerint Mihajlova külföldön “folytatja bűnözői tevékenységét”. 2023 októberében Navalnij három ügyvédjét, Vadim Kobzevet, Alekszej Lipcsert és Igor Szergunint letartóztatták egy szélsőséges közösség ügyével kapcsolatban. Valamennyiüket egy szélsőséges közösségben való részvétellel is vádolják. Az e cikk szerinti büntetés nagy pénzbüntetést vagy hat évig terjedő szabadságvesztést ír elő. A nyomozók szerint a kolónián a politikust meglátogató ügyvédek “biztosítják a rendszeres információátadást a vezetők, a szélsőséges közösség tagjai és Navalnij között”.

Alekszej Navalnij olyan politikusokhoz csatlakozik, mint például Borisz Nyemcov, akik politikai üldözés áldozatai lettek. A jelenlegi elnök, Vlagyimir Putyin pedig valószínűleg a versenytől való félelmében minden ellenfelét eltávolítja. Érdemes megjegyezni, hogy az orosz kormány bizonyos szimbolizmusra vágyik, így nem tűnik puszta véletlennek egy ellenzéki vezető halála néhány héttel a “putyini választások” előtt.

Részvény: