Napokon belül érkezik az emelt fizetés az egészségügyi dolgozók számlájára

A napokban kapják kézhez az ápolók, egészségügyi dolgozók júliusi, 18 százalékkal magasabb bérüket.

Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára jelentette be, hogy az egészségügyi dolgozók hamarosan emelt munkabérhez jutnak, illetve

jövő márciusban várható egy újabb nagy emelés, amely csaknem 84 ezer ápolót és az egészségügyben dolgozókat érinti.

Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára jelentette be, hogy az egészségügyi dolgozók hamarosan emelt munkabérhez jutnak, illetve

jövő márciusban várható egy újabb nagy emelés, amely csaknem 84 ezer ápolót és az egészségügyben dolgozókat érinti.

hirdetés X

A gazdaság és az üzleti élet legfrissebb hírei a Napi.hu hírlevelében.
2010 óta több ütemben nőtt az ápolók bére, legutóbb tavaly januárban volt 10 százalékos béremelés.

„A mostani emeléssel az ápolók bruttó alapbére 2010-hez képest átlagosan már a négyszeresére emelkedik” – mondta az államtitkár.

„Még a kutyámat sem fektetném rá, olyan ágyakon fekszenek a betegek” – beszámoló a magyar kórházak á
Sok túlmunkát és frusztrációt okoznak az egészségügyi dolgozóknak a kórházi körülmények, állapotok. Egy országos mélyinterjús kutatás felfedte, milyen hatást gyakorol a hazai közkórházak tisztasági, fizikai, műszaki állapota az ott dolgozó egészségügyi személyzet – orvosok, ápolók és a betegellátás más területén dolgozók – munkájára, a betegekkel és hozzátartozóikkal való kapcsolatára.

Mennyivel nőtt az ápolói fizetés?
Egy négy-hat éve dolgozó felsőfokú végzettségű ápoló, egészségügyi szakdolgozó bruttó alapbére

2010-ben még 126 270 forint volt;
jelenleg 422 550 forint;
a legújabb béremeléssel 498 600 forintra nő.
A 20 éve dolgozó ápoló már bruttó 580 ezret vihet haza
Egy 20 éve dolgozó felsőfokú végzettségű ápoló, egészségügyi szakdolgozó jelenlegi bruttó alapbére 493 690 forint, ami 582 550 forintra emelkedik. Ez 2010-ben 149 150 forint volt.
Egy négy-hat éve dolgozó középfokú végzettségű ápoló, egészségügyi szakdolgozó jelenlegi bruttó alapbére 340 030 forint, ami a béremeléssel 401 240 forintra emelkedik. Ez 2010-ben 91 400 forint volt.
Egy 20 éve dolgozó középfokú végzettségű ápoló, egészségügyi szakdolgozó jelenlegi bruttó alapbére 389 830 forint, ami a július 1-jei béremeléssel 460 000 forintra emelkedik, ez az összeg 2010-ben 106 600 forint volt.
A háziorvosok és alapellátásban dolgozók sem maradnak ki
A háziorvosok, házi gyermekorvosok és az alapellátásban dolgozó fogorvosok mellett dolgozó szakdolgozók, asszisztensek sem maradnak ki a júliustól járó, 18 százalékos béremelésből.

Rájuk nem az ágazati előmeneteli szabályok irányadóak, különféle jogállások szerint végzik a munkájukat.

Van, akinél a munka törvénykönyve irányadó, van, aki egyéni vállalkozóként tevékenykedik, és olyan is, aki munkaközvetítőn keresztül dolgozik, így az ő esetükben nem az ágazati előmeneteli szabályok érvényesek.

Először fel kellett mérni, hogy a jelenlegi praxisfinanszírozási rendszerből kigazdálkodható-e a bérfejlesztés, a háziorvosi kollegiális vezetők számításai szerint nem, ezt pedig a kormány elfogadta.

A praxisok az erre szolgáló összeget nem bértámogatásként, hanem szabadon felhasználható keret formájában kapják majd meg.

Öt-hat munkanap alatt lezárul a társadalmi egyeztetés, majd megjelenik az erről szóló jogszabály a Magyar Közlönyben, ezután a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő elvégzi a számfejtést.

Takács Péter megjegyezte, az alapellátásban dolgozók béremelésével kapcsolatban a Magyar Orvosi Kamara téves információkat tett közzé, a Belügyminisztérium azonban elkötelezett a szféra béremelése mellett.

Ez verte ki a biztosítékot a belügyminiszternél – Korrupció, borítékok, receptek
Magyarországon 2021 óta az egészségügyben tilos hálapénzt adni és elfogadni is. Pintér Sándor belügyminiszter nemrégen az orvosi kamarával történt egyeztetés során azt mondta, azért vagy szükség a köz-és magánellátás szétválasztására, mert még mindig nagyon sok bűncselekményre derül fény a betegellátás során.

Forrás:https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/egeszsegugy-munka-fizetes-juttatas-beremeles.775276.html

Részvény: