Nagy István: Uniós tranzittámogatással lehetne kezelni az ukrán gabonaimportot

A magyar agrárminiszter szerint így lehetne versenyképes áron eljuttatni az ukrán gabonát a korábbi célországaiba, Afrikába és a közel-keleti térségekbe.

Európai uniós tranzittámogatással lehetne az ukrán gabonát eljuttatni a korábbi hagyományos piacaira – közölte Nagy István, aki Mikola Szolszkijjal, Ukrajna mezőgazdasági és élelmiszerügyi miniszterével tárgyalt.

Az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint a tárcavezető a júliusi Mezőgazdasági és Halászati Tanácsülésen Brüsszelben azt javasolta, hogy hozzanak létre egy olyan alapot, amivel az ukrán mezőgazdasági termékek tranzitját tudják támogatni.

Így lehetne versenyképes áron eljuttatni az ukrán gabonát a korábbi célországaiba, Afrikába és a közel-keleti térségekbe.

Uniós pénzzel kompenzálják az ukrán gabonakárosult magyar gazdákat
Ősszel igényelhetik az ukrán gabonaimport miatti uniós kompenzációt a gazdák.

Szabad kikötőket kell biztosítani

A miniszter szerint közös európai megoldást kell találni a folyamat kezelésére. Kifejtette, Északon és Délen is szabad kikötőket kell fenntartani a szállítás érdekében. Nagy István üdvözölte a közelmúltban megkötött ukrán-horvát megállapodást a dunai és az adriai kikötők használatáról.

Magyarország támogatni fogja, hogy az Ukrajnából érkező áruk zavartalanul és gyorsan eljussanak ezekbe a kikötőkbe
– tájékoztatott a minisztérium.

A tavalyi aszályos évnél idén lényegesen kedvezőbb az időjárás, ami a hazai mezőgazdasági eredményekben is megmutatkozik. Nemcsak Magyarországon, hanem Ukrajnában is jó terméssel számolnak.

Nagy István hangsúlyozta, Magyarország az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó behozatali tilalmat szeptember 15-e után is fenn kívánja tartani.

Forrás:https://www.napi.hu/mezogazdasag/nagy-istvan-ukran-gabona-unio-tamogatas.775403.html

Részvény: