Moszkvában megnőtt a kereslet a katonai nyilvántartási szakemberek iránt

         Oroszországban, miután Vlagyimir Putyin elnök és Szergej Sojgu, az Orosz Föderáció védelmi minisztere kijelentette, hogy további 300 ezer embert soroznak be az orosz hadseregbe, megnőtt a „katonai nyilvántartási szakember” betöltetlen állásaik száma. Egy évvel ezelőtt ez a részleges mozgósítás bejelentése után történt.

         Moszkvában ismét megnőtt a katonai és mozgósítási nyilvántartási szakemberek betöltetlen állásainak száma. Ez először egy éve történt, az oroszországi részleges mozgósítás bejelentése után. A szakértők 2023 áprilisában fedezték fel a következő megugrást, de a jelenlegi állások száma jelentősen meghaladja az összes korábbi mutatót.

         Minden jel szerint az ilyen szakemberek iránti megnövekedett kereslet közvetlenül összefügg a mozgósítással.

         A háború kezdete előtt az Orosz Föderáció álláskereső oldalain alacsony volt az ilyen álláshelyek száma: havi 10-16 hirdetés. Éles ugrás történt 2022 szeptemberének végén: 99 üres álláshely volt, októberben pedig csúcs volt – 174. Később havi 80-90-re csökkent a számuk, idén tavasszal pedig ismét 156-ra emelkedett. Most, 2023 szeptemberében már 362 üres álláshelyt jelenít meg az oldal – ez a szám rekordnak mondható. A hatóságok ugyanakkor magabiztosan kijelentik: jelenleg nincs szükség mozgósításra. Mivel azonban az ilyen pozíciókra egyre nagyobb a kereslet, ez egyértelműen azt jelzi, hogy az orosz nagyvállalatok féltik a vállalkozásukért, pontosabban a háborúra mozgósítható emberekért.

         Oroszországban a magas rangú tisztviselők szintjén továbbra is magabiztosan állítják, hogy a mozgósításnak vége. Putyin orosz elnök közvetlen beszéde alapján azonban „… Ráadásul a folyamat folytatódik, naponta 1000-1500 ember [önkéntes – a szerk.] jön szerződést aláírni” – mondta Putyin. „És embereink, oroszok, megértve, mi vár rájuk, tudatosan és önként mennek” – Oroszországban naponta 1500 emberrel töltik fel a hadsereget. Bár valójában a szerződés aláírása és az orosz hadseregbe való belépés után az „önkénteseknek” már nincs választásuk, hogy hol teljesítsenek katonai szolgálatot, amikor parancsot kapnak, és a hadba küldik őket. Ellenkező esetben megtagadás esetén az ilyen önkéntest büntetőjogi felelősség terheli.

         A szakértői pozíciók fizetési tartománya meglehetősen magas, azonban a minimális ajánlat továbbra is 100 000 orosz rubel (körülbelül 975 euró), ami általában nagy pénz Oroszországban. Egyes orosz nagyvállalatok igazgatósági tagjai is a parlamentben ülnek, ami azt jelenti, hogy tudnak valamit, vagy esetleg készülnek valamire. A legalkalmasabb magyarázat a mozgósítás új hulláma. Ez azt jelenti, hogy a  vállalatoknak védelemre van szükségük munkavállalóik mozgósításával szemben, és szükségük van egy szakemberre ezen a területen a vonatkozó dokumentumok elkészítéséhez.

         A háború alatt az Orosz Föderáció vezetése hivatalosan elismerte 400 ezer ember mozgósítását. 300 – az úgynevezett „részleges mozgósítás” során és további 100 ezer önkéntes (akik az ukrán határon vettek részt kiképzésen, és közvetlenül részt vettek Ukrajna katonai inváziójában).

Részvény: