Most már hivatalos: tényleg pert indít az Európai Bizottság ellen az EP, amiért az pénzt adott Magyarországnak

A frakciók találkozóját követően a kereset benyújtására Robert Metsola, az Európai Parlament elnöke is rábólintott.

Most már hivatalos, tényleg pert indít az Európai Bizottság ellen az EP, amiért az pénzt adott Magyarországnak – írja az Euronews. A per ténye önmagában nem újdonság, az eshetőségéről korábban mi is beszámoltunk, most viszont a kezdeményezésnek Robert Metsola, a testület elnöke is zöld utat adott.

Az Európai Parlament képviselőinek elsöprő többsége támogatja az indítványt, amely szerint az Európai Bizottság azzal, hogy lehetővé tette Magyarország számára, hogy hozzájusson 10,2 milliárd euróhoz, elmulasztotta megvédeni az uniós adófizetők pénzét a visszaélésekkel szemben.

Az EP ráadásul ezzel az üggyel két legyet üthet egy csapásra: egyfelől fokozhatja a nyomást Orbánékon, másfelől pedig kellemetlen helyzetbe hozhatja a második ciklusára készülő Ursula von der Leyen bizottsági elnököt.

Ez már csak azzal is sikerült, hogy az elnök pártcsaládja, az Európai Néppárt maga is megszavazta a kereset benyújtását.

A törvényhozók haragját a Bizottság decemberi döntése váltotta ki, amely feloldotta a Magyarország számára biztosított 10,2 milliárd eurós kohéziós források zárolását, amelyekhez az ország a jogállamiság tartós hiányosságai miatt nem tudott hozzáférni.

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20240314_ep-per-magyarorszag-eb-uvdl

Részvény: