Minden szem a forinton, a jegybanki bejelentést emésztgeti

Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti szintekhez képest a bankközi devizapiacon.

Az euró árfolyama 377,06 forintra erősödött a csütörtök kora este jegyzett 376,92 forintról.

svájci frank jegyzése 391,21 forintról 390,93 forintra gyengült, a dollár viszont 347,29 forintról 347,48 forintra drágult.

Az euró jegyzése nem változott a csütörtök kora esti 1,0855 dolláros szinthez képest.

Csütörtök reggel még meglódult a forint 378 közeléből 376 alá az euróval szemben, azaz csaknem

új négyhavi csúcsra ért.

A nagy menetelést a magyar jegybanki alelnök kamatcsökkentési tempóval kapcsolatos jelzése állíthatta meg.

Kiderült ugyanis, hogy 75 bázispontos kamatcsökkentést hajthat végre jövő heti ülésén a jegybank Monetáris Tanácsa – legalábbis ezt közölte egy konferencián a Portfolio beszámolója szerint Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, aki az októberi, a vártnál is alacsonyabb inflációval és az alacsonyabb olajárakkal indokolta, hogy az októberi ütemhez hasonlóan novemberben is folytatódjon a kamatcsökkentés.

Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi 12,25 százalékról jövő kedden jó eséllyel 11,5 százalékra mérsékli majd az alapkamatot a Monetáris Tanács. Az alelnök szerint az év végére „11 százalék alatt lehet az irányadó kamat„, vagyis a jelenlegi kamatcsökkentési ütem akár decemberben is folytatódhat.

Csúcson a forint

Elhárulni látszik a 400 forintos euró réme, miután az árfolyam erős irányában távolodik ettől a szinttől. A folyamatot segítheti a továbbra is erős exporttöbblet, valamint az uniós pénzekkel kapcsolatos ismét feléledő remény.

Forrás:https://www.economx.hu/tozsdek-piacok/arfolyam-forint-jegybanki-bejelentes.780571.html

Részvény: