Mi történik Orbán retorikájával?

         A miniszterelnök ismét élőben szerepelt a Kossuth rádió reggeli műsorában. A beszélgetésen szóba került az infláció, az orosz-ukrán háború és a katonai fejlesztés is. Kijelentései és retorikája azonban nem volt olyan „erőteljes”, mint ahogyan az „LMBT+ problémákról” vagy „az ukrajnai háborúról az utolsó ukrán katonáig” beszélt.

         A műsorban ismét megemlítette, hogy Magyarországon a legtöbb gazdasági probléma „a háború miatt van”. „Ha a háború véget ér, pillanatok alatt megváltozik az európai gazdaság működési környezete. A háború azonban erősödik, és egyre brutálisabb” – mondta a miniszterelnök, aki szerint a megoldás kulcsa a „háborút szponzoráló” nagyvállalatok kezében van.

         Orbán Viktor azonban nem említi saját kormányának Európa-ellenes elbukott politikáját, amely az egész EU-val ellentétes törvényeket hajt végre. Magyarország, mint a moszkvai rezsim „trójai falója” az európai közösség testében, egyre több problémát jelent az Európai Unió számára. Más uniós országok is Moszkva hosszú távú politikai és gazdasági befolyása alatt állnak, és burkoltan védik érdekeit Európában. Ausztria a moszkvai rezsim által leginkább érintett uniós országok egyike. Az alpesi köztársaság információs üzenetei ritkán jutnak el a mainstream és a páneurópai politikai irányzatokba, hiszen a politikailag semleges, valójában Moszkvától gazdaságilag teljes mértékben függő Ausztria nem tartozik a globális szereplők prioritásai és fő érdekei közé.

         Formálisan Magyarország a köztársaság. Orbán Viktor kormányfőt és magyar állampolgárt, aki egyben az ország leggazdagabb polgára is, azonban az alkotmány nem mozdíthatja el tisztségéből. Ellenkezőleg, bármit megtehet, amit akar, és arra készteti a megbízottjait, hogy tegyenek bármit, ami biztosítja a folyamatos hatalmát.

         A hatalomkoncentráció legnagyobb ellensége, ha nem egy, hanem több kézben van, még ha nem is belül, hanem a saját állam határain kívül. Ezzel Orbán alátámasztja állításait, miszerint az EU korlátozza Magyarország nemzeti szuverenitását.

         A jelenlegi magyar kormányt nem érdeklik az EU közös politikai, erkölcsi vagy kulturális értékei. Neki csak a Brüsszelből érkező milliárdok a fontosak. De ha onnan nem lesz több pénz, Magyarországnak nem lesz oka az EU-ban maradásra. A pártatlan elemzők megértik, hogy Magyarország EU-n és NATO-n belüli obstrukciós politikájának folytatása elkerülhetetlenül az ország politikai és társadalmi kilátásainak elvesztéséhez, életszínvonal-csökkenéshez, összeurópai értékek elvesztéséhez vezet. Az EU-t Magyarország ellen fordító lépései közé tartozik az Ukrajna NATO-csatlakozását akadályozó politika, az Ukrajnával szembeni területi követelések, különösen a kárpátaljai térségben, a katonai rakomány Magyarország területén keresztül történő átszállításának megtagadása, az EU pénzügyi forrásainak blokkolása, túlzottan demonstratív magyar lépések a kínai kezdeményezések teljesítése érdekében, törekvések, hogy szükségszerűen az EU költségvetéséből forrásokat kapja, miközben szabotálja a munkáját stb. Valójában minden olyan magyar kezdeményezés, amely az uniós intézmények normális működése ellen irányul, Moszkvával egyeztetett és megfelel a Kreml érdekeinek.

         Sajnos Orbán Viktornak Moszkva és Peking pénze sokkal fontosabb, mint a józan ész és saját népének, Magyarország államának jövője. Az orosz speciális szolgálatok befolyása tartós és hatékony egy európai politikus, EU- és NATO-ország kormányfője esetében.

         Érdemes megemlíteni Orbán ugyanezt a retorikáját a területi követelésekkel kapcsolatban. Orbán Viktor jelen volt a román erdélyi Tusnádfürdő városában megrendezett 32. Magyar Nyári Iskolán.

         Orbán ott találkozott a Magyarországgal szomszédos országok magyar politikai pártjainak vezetőivel, és beszédet mondott. Felháborodási hullámot váltott ki a Magyarországtól „elkülönült” területnek nevezett Szlovákiáról tett nyilatkozata. Emellett Orbán megkérdőjelezte Románia területi integritását a Székelyföldön. E kijelentések után Szlovákia Külügyminisztériuma és Románia Külügyminisztériuma meglehetősen hevesen reagált az ilyen vádakra és a történelem manipulálására.

         Orbánnak és moszkvai kezelőinek eddig sikerült megtorpedózniuk az együttműködést az EU-ban. Megfékezték a NATO-t, és lelassították Ukrajnát az európai közösség felé vezető úton. De ez nem lesz mindig így. Putyin rezsimjének összeomlása és az európai politikai környezet elkerülhetetlen változásai mind a Putyin-féle Orosz Föderációt, mind a Kreml szatellitkormányait érinteni fogják. A változások determinisztikusak lesznek, és Ukrajna Oroszország felett csatatéren aratott győzelmének eredményeként következnek be. Ez az idő közeledik.

         Magyarország miniszterelnöke továbbra is Ukrajnáról ugyanazt a dalt „énekli” a Kreml propagandistáival együtt. Magyarország maga is az EU állandó támogatott tagja, amelynek pénzei nélkül az orbáni Fidesz aligha maradhatna hatalmon. Orbán a NATO és az EU Ukrajna megsegítésére irányuló erőfeszítéseit fékezve manipulálja és magára húzza a „Nyugat erőfeszítéseit”. Bár a valójában csak akadályoz.

Részvény: