Megvan a baloldal jelöltje az Európai Bizottság elnöki tisztségére

Kérdés, van-e ennek bármi jelentősége.

Egyhangúlag Nicolas Schmit luxemburgi politikust, az Európai Bizottság foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős biztosát jelölte a következő Európai Bizottság elnökének az Európai Szocialista Párt (PES) Rómában zajló kongresszusán.

A 70 éves politikus a jelölést megköszönő beszédében kijelentette, hogy amennyiben megválasztják, nem fogja megengedni, hogy az unió folytassa a megszorítások politikáját.

A gázai háborúról szólva azonnali tűszünetet sürgetett, valamint a túszok szabadon engedésére és békekonferencia megrendezésére hívott fel. Kijelentette, hogy többet kell tenni Ukrajnáért, amelyet nem szabad magára hagyni. Úgy vélte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök az egész világ békéjére veszélyt jelent.

Az Európai Parlament pártcsaládjai az úgynevezett csúcsjelölti (Spitzenkandidaten) rendszerben jelölnek a Bizottság élére. A rendszer elvben azt jelenti, hogy az elnököt – hasonlóan a nemzeti parlamenti választásokat követően – az EP-választásokon a legtöbb képviselői helyet szerző pártcsalád jelölheti. Az előző választások után ez nem jött össze, a néppárti csúcsjelölt Manfred Weber helyett az elnök Ursula von der Leyen, a tagországok állam- és kormányfőinek konszenzusos jelöltje lett – igaz, legalább a legtöbb helyet megszerző Európai Néppárt (EPP) képviseletében.

Von der Leyen nemrég jelezte, hogy szívesen újrázna a Bizottság élén, ám az EPP még nem döntött arról, ő lesz-e a csúcsjelöltje erre a pozícióra.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20240302_Megvan_a_baloldal_jeloltje_az_Europai_Bizottsag_elnoki_tisztsegere

Részvény: