Megtört a jég: Magyarország tervez kiszabadulni az orosz iga alól

         Úgy tűnik, hogy Magyarország és az orosz energiahordozóktól való függés örökké összefüggő jelentések, különösen a Paksi atomerőmű építésével összefüggésben.

         Orbán Viktor azonban úgy döntött, hogy mindenkit meglep, aki szkeptikus volt a magyarországi energiaszektor minőségi változásaival kapcsolatban. Ő bejelentette azon szándékát, hogy felhagy az orosz üzemanyag felhasználásával az ország egyetlen atomerőművében. Orbán 15 pontos tervet mutatott be Magyarország megerősítésére, amely egy éve tartó recesszióban van, súlyos munkaerőhiánnyal küzd, és az Európai Unió egyik országa, amely leginkább függ az orosz energiaforrásoktól. A terv állítólag magában foglalja a szülésszám növelésére irányuló kísérletet, a katonaság modernizálását, valamint az orosz nukleáris üzemanyag francia üzemanyaggal való helyettesítését az ország egyetlen atomerőművében.

         A Bloomberg tájékoztatása szerint Orbán tervében olyan kulcsfontosságú változtatásokat javasolnak, amelyek „energiafüggetlen állammá kellene tenniük Magyarországot”. „Energetikai önellátásra van szükség, amelynek része, hogy Paks az orosz helyett francia üzemanyagot használ majd” – szögezte le a miniszterelnök.

         Ez egy nagyon fontos és kedvező folyamat Budapest számára, mert miden oroszt elutasítása nem csak a Putyin-rezsim világméretű népszerűsítésének jelen leküzdése, hanem bizonyos mértékig Brüsszel által 2022 márciusában kitűzött „trend” is.

         Ugyanígy Magyarország is csökkenti az Orosz Föderációtól való erőforrás-függőségét, ami hozzájárul ahhoz, hogy felszabaduljon a Kreml budapesti belügyekbe való politikai beavatkozás alól – amit a Kreml már régóta csinál.

         Orbán a fideszesekkel és támogatóival ugyanebben a találkozón elmondta, meddig tervezi irányítani az országot. A kormányfő elmondta, 2034-ig tervezi az ország vezetését, bár korábban többször utalt rá nyilvánosan, hogy 2030-ig tervezi a kormányfői pozíciót foglalni. Orbán a 2034-es dátumot azzal indokolta, hogy a koronavírus-járvány és a háború (Oroszország Ukrajna ellen) négy évet vett el tőle – állítja a tanácskozás egyik résztvevője.

         A magyar miniszterelnök azt is megjegyezte, hogy bár kormányának népszerűsége csökkent az utóbbi időben, még mindig nem akkora, mint a többi európai vezető párté. A Fidesz népszerűségvesztésének fő okának a gazdasági nehézségeket nevezte, mondván, a társadalom nem ehhez, hanem a folyamatos gazdasági növekedéshez van hozzászokva.

         Orbán ugyanakkor nem nevezett meg konkrét üzemanyagszállítót Paksnak. A magyar fejlesztési terv egyéb pontjai között említette a demográfiai tényező fontosságát, a nemzet iparosodását, valamint azt, hogy a magyar vállalkozások nemzetközi projektekbe fektessenek pénzt, majd ezeket a forrásokat Magyarországon fektessék be.

         Azt is érdemes megemlíteni, hogy a francia üzemanyaggal kapcsolatos tárgyalások már 2023 márciusában folytak. Magyarország ekkor kezdte átértékelni az atomerőmű új blokkjainak a projektjét a Roszatom közreműködésével. A francia Framatome cég és a német Siemens pedig már alvállalkozója lett a magyar atomerőmű bővítésének. Orbán Viktor és Emmanuel Macron francia elnök ugyanakkor a Paks-projektben való együttműködésről tárgyalt. „Továbbra is erősítjük a Framatome szerepét a paksi beruházásban” – mondta Szijjártó Péter, Magyarország külügyminisztere franciaországi látogatása után.

         A gazdasági szuverenitásért folytatott ilyen erőteljes harc után Magyarországnak az orosz szolgáltatások, áruk teljes elutasításának útjára kell lépni. Sajnálattal kell azonban bevallani, hogy a magyar cégek a szankciók és a politikai nehézségek ellenére is bővíteni kívánják tevékenységüket Oroszországban. Orbán miniszterelnök ezt az idén augusztusban Rusztam Minihanov tatár elnökkel folytatott budapesti megbeszélésen jelentette ki. „A találkozón hangsúlyozták, hogy a ma elért eredmények alapján készek vagyunk az együttműködés folytatására olyan területeken, mint a mezőgazdaság. A szankciók és a politikai nehézségek ellenére az Oroszországban képviselt magyar cégek keresik a lehetőségeket tevékenységük bővítésére” – mondta akkor Havasi Bertalan, a magyar kormányfő sajtótitkára Orbán és Minihanov folytatott beszélgetéséről.

         Mivel „megtört a jég”, Európának teljes mértékben támogatnia kell Magyarországot Budapest „elorosztalanítása” folyamatában, és megállítani a Fideszre vagy az egyszerű magyar állampolgárokra nehezedő Kreml nyomását. Ha Orbán valóban kész arra, hogy az Orosz Föderáció helyett az európai országokkal bővítse az együttműködést, akkor ez lesz az európai konszolidáció egyik legjobb példája az Oroszország minden világpiacra való terjeszkedése elleni gazdasági küzdelemben.

         Illetve, ha figyelembe vesszük Orbán azon vágyát, hogy még tíz évig Magyarország kormánya élén állhasson, akkor az Európa felé tett lépés pozitívan tükröződik majd a magyarok támogatásának értékelésében is, akik már belefáradtak a folyamatos gazdasági recesszió miatt, amit nem utolsósorban Budapest oroszbarát álláspontja okoz.

         Most Orbán felfedte a világ előtt, hogy elhatárolja magát Moszkvától, de az, hogy képes-e hosszú távon fenntartani egy hasonló gazdasági és geopolitikai irányvonalat, a közeljövőben derül ki.

Részvény: