Megkezdődtek az Ukrajna által támogatott béketárgyalások Máltán – Oroszország nélkül

Az ukrán támogatású béketárgyalások harmadik fordulója ma, szombaton kezdődik Máltán, több mint 50 ország képviselőinek részvételével. Moszkva kirívóan oroszellenes eseménynek nevezi a tárgyalást.

Volodimir Zelenszkijnek 10 pontos terve van a háború befejezésére. Hasonló csúcstalálkozók voltak a nyáron Dzsiddában és Koppenhágában. Máltára több mint 50 ország nemzetbiztonsági és politikai képviselőit várják – ez több, mint az augusztusi szaúdi csúcstalálkozóra érkező mintegy 40 fő.

Ez a találkozó erőteljes jelzés, hogy az egység megmaradt Ukrajna körül

– mondta a héten Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője. Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő szerint viszont a máltai tárgyalásoknak semmi közük a békés megoldás kereséséhez.

Zelenszkij béketerve azt követeli, hogy Oroszország vonja ki minden csapatát Ukrajna nemzetközileg elismert határain belülről, beleértve a Krím területét is. Oroszország – amely 2022 szeptemberében jogellenesen magához csatolta a négy ukrajnai régiót, Luhanszk, Donyeck, Herszon és Zaporizzsja területét – elutasított minden olyan béketervet, amely területátadással járna.

A tárgyalásokon részt vesz az Egyesült Államok, az EU és Nagy-Britannia, valamint Törökország, amely felajánlotta magát közvetítőnek Ukrajna és Oroszország között. Részt vesz továbbá Dél-Afrika, Brazília és India is.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/10/28/oroszorszag-ukrajna-haboru-elo-hirfolyam-2/#megkezdodtek-az-ukrajna-altal-tamogatott-beketargyalasok-maltan-oroszorszag-nelkul

Részvény: