Megjött az utalás, de Brüsszel nagyítóval lesi majd Orbánékat, mire költik

Az európai uniós intézményrendszer és a magyar kormányzat viszonya korántsem felhőtlen. Számtalan politikai vita, jogi eljárás és bürokratikus folyamat hátráltatja a felfüggesztett uniós források kiszabadítását. Ennek ellenére, jelenleg is érkeznek Magyarországra uniós támogatások különböző finanszírozási programokon keresztül.

Az elmúlt héten hagyta jóvá az Európai Bizottság Magyarország számára az európai zöld megállapodáshoz (European Green Deal) kapcsolódó ipari tervnek megfelelően a klímasemleges gazdaságra való átállást támogató, mintegy 2,36 milliárd euró (kb. 880 milliárd forint) összértékű programot. Mindez azt jelenti, hogy a European Green Deal által felölelt pénzügyi keretből a hazánknak járó források nem kerültek átmeneti zárolás alá, így azok érkeznek. Ezzel együtt fontos látni, hogy a hétéves költségvetésből és a helyreállítási és ellenállóképességi eszközből (RRF) mintegy 36 milliárd euró továbbra sem hozzáférhető Magyarország számára. Az ezzel kapcsolatos eljárások továbbra is folyamatban vannak, ám őszig a nyári szünet miatt biztosan szünetelnek.

Rendkívül kérdéses, hogy a közelgő EP-választások miatt, milyen ütemben tudnak majd haladni a tárgyalások a magyar kormány és a Bizottság között. Érdekes lesz megfigyelni, hogy a választásokhoz közeledve, miként alakul a politikai akarat a felek részéről a megegyezésre.

Szabályozott felhasználás
A zöld megállapodáshoz kapcsolódó ipari tervből érkező forrás rendkívül szabályozott keretek között költhető el. Az ideiglenes válság- és átállási keret a tagállamok által nyújtható alábbi típusú támogatásokról rendelkezik:

  • Korlátozott összegű támogatás az ukrán-orosz háborúval összefüggésben hozott szankciók és az orosz ellenszankciók által érintett vállalkozásoknak.
  • Az energiaszolgáltatóknak állami garanciák és támogatott hitelek formájában nyújtott likviditási támogatás.
  • A magas energiaárak ellentételezésére nyújtott támogatás a magánszektor vállalkozásai, különösen az energia-, vagy energiahordozó (pl. vegyipar) intenzív ágazatokban. A támogatási lehetőségekről, az egyedi támogatási összegek kiszámításának módszertanáról további információk itt találhatók.
  • A megújuló energiaforrásokra való átállást felgyorsító intézkedések. A tagállamok gyorsan végrehajtható egyszerűsített pályázati eljárásokat indíthatnak valamennyi megújuló energiaforrás terén megvalósítandó beruházások támogatására.
  • Az ipari folyamatok dekarbonizációját elősegítő intézkedések. Az energiaellátás diverzifikációjának felgyorsítása érdekében a tagállamok támogathatják a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivezetésére irányuló beruházásokat, különösen a villamosítás, az energiahatékonyság növelése, valamint a megújuló, villamos energiával előállított hidrogén használatára való átállás terén.
  • A villamosenergia-kereslet csökkentését célzó intézkedések, összhangban a magas energiaárak kezelését célzó vészhelyzeti beavatkozásról szóló rendelettel.
  • A klímasemleges gazdaságra való átállás szempontjából kulcsfontosságú ágazatokban történő beruházások további felgyorsítását célzó intézkedések. A klímasemleges gazdaságra való átállás felgyorsítását célzó intézkedések támogatási lehetőségeiről további információk itt találhatók.

Sürget az idő
Az ideiglenes válságkeret gyors intézkedéseket tartalmazó rendelkezései 2023. december 31-ig alkalmazandók, a különösen fontos intézkedések pedig 2025. december 31-ig lesznek hatályban. Az idő szűke miatt, Magyarországnak az elfogadott terv alapján gyorsan és hatékonyan kell felhasználnia az érkező forrásokat. A politikai vita a magyar kormány és a Bizottság között továbbra is fennáll, így biztosak lehetünk benne, hogy ezeknek a pénzeknek az elköltését nagyítóval fogja vizsgálni Brüsszel.

Azonban érdemes megemlíteni, ezen források elköltésének vizsgálata részben, már egy jövőre újonnan felálló Európai Bizottság feladata lesz. A következő Bizottság elnökének személye és összetétele nagyban függ az uniós parlamenti választások kimenetelétől, így ma még csak találgatások léteznek a következő évekről.

Forrás:https://www.napi.hu/kulfold/unios-penzek-brusszel-orban-viktor.775136.html

Részvény: