Mégis Jens Stoltenberg maradhat a NATO főtitkára

Várhatóan Jens Stoltenberget felkérik arra, hogy további egy évig maradjon a NATO főtitkára – írja a megbeszéléseket ismerő forrásokra hivatkozva a Reuters. Stoltenberg megbízatását már háromszor hosszabbították meg, és szeptemberben kilenc év után lemondana a katonai szövetség főtitkári tisztségéről.

A névtelenséget kérő informátor szerint Stoltenbergnek széles körű a támogatottsága a szövetségen belül és hatékony vezetőnek bizonyult. Jelenleg nem úgy tűnik, hogy konszenzus lenne a leváltásáról.

A NATO-tagországok, köztük Magyarország, hamarosan Vilniusban találkoznak, ahol esélyes, hogy Stoltenberget megkérik arra, hogy negyedszerre is hosszabbítsa meg a megbízatását. Stoltenberg februárban azt mondta, hogy nem akar tovább a NATO élén maradni.

A Guardian megjegyzi, bárki is tölti be ezt a szerepet, kettős kihívással kell szembenéznie: egyrészt össze kell tartania a szövetségeseket Ukrajna támogatásával kapcsolatban, másrészt meg kell védenie magát minden olyan eszkalációtól, amely a NATO-t közvetlenül belevonná egy Oroszországgal vívott háborúba.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/06/17/orosz-ukran-haboru-oroszorszag-ukrajna-elo-hirfolyam-53/#megis-jens-stoltenberg-maradhat-a-nato-fotitkara

Részvény: