Meghalt Ukrajna egyik legjobb vadászpilótája és két másik katona

A tragédia egy baleset miatt történt, több száz kilométerre a fronttól.

Balesetben meghalt Ukrajna egyik legünnepeltebb vadászpilótája, Andrij Pilscsikov, valamint két másik pilóta – adta hírül a BBC. A Juice hívójellel repülő Pilscsikov azzal szerzett hírnevet magának, hogy Oroszország inváziójának kezdetén több sikeres bevetésben részt vett Kijev fölött, amikor orosz rakétákat kellett semlegesíteni még a becsapódásuk előtt.

Az ukrán hadsereg fájdalmasnak és helyrehozhatatlannak nevezte a veszteséget, Pilsicsikovot pedig „megatudású és megatehetséges” pilótának nevezték. Zelenszkij elnök is megerősítette a halálhírt, és azt mondta, az ország „sosem feled el senkit, aki részt vett Ukrajna szabad égboltjának védelmében”.

A baleset két L-39-es tréningrepülőt érintett észak-Ukrajna fölött, több száz kilométerre a frontvonalról. Jelenleg vizsgálat zajlik, hogy kiderüljön, a repülési előkészületek be nem tartása okozta-e a balesetet.

Pilsicsikov korábban azt mondta, életre szóló álma volt, hogy csatlakozzon az ukrán légierőhöz, és ezt érezte a küldetésének. Jurij Ihnat, a légierő szóvivője egy közleményben emlékezett meg a pilótáról. Azt írta: nagy vágya volt, hogy repülhessen az Amerika által Ukrajnának adományozott, néhány hónap múlva hadrendbe álló F-16-osokkal, de „most, hogy a gépek végre már a horizonton vannak, ő nem fog velük repülni.”

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20230827_Meghalt_Ukrajna_egyik_legjobb_vadaszpilotaja_es_ket_masik_katona

Részvény: