Még mindig nem véglegesítette a “gyermekvédelmi” törvénycsomagot a Fidesz: úgy van kész, hogy egy hónapja csiszolják 

Úgy tűnik, nem tudja eldönteni a Fidesz-frakció, hogy mit írjon bele vagy mit hagyjon ki a “gyermekvédelmi” törvénycsomagból. Ez február végére ugyan már elkészült, kis híján át is verték az Országgyűlésen, de az utolsó pillanatban visszavonták. Úgy tudjuk, végleges szöveg a jövő keddi szakbizottsági ülésre sem lesz, mert még mindig finomítgatnak rajta.

Nagy a zavarodottság a tervezett “gyermekvédelmI” törvénycsomag ügyében a kormányzatban és a feladatra “felkért” Fidesz-frakcióban is. A jogszabályi szigorítást Orbán Viktor – szokásához híven összemosva a pedofíliát az LMBTQ-emberekkel – már tavaly februári évértékelőjében megígérte, és ősszel akarták benyújtani az Országgyűlésnek. Végül ebből nem lett semmi, és senki nem is beszélt többé a szükségességéről. Sőt, Gulyás Gergely miniszter idén február elején is azt mondta a kormányinfón, hogy nincs szükség változtatásra, a jelenlegi, elég szigorú szabályokat kell betartani. 

Csakhogy másnap nyilvánosságra került, hogy Novák Katalin államfői kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatóját fedező K. Endrének, ezzel kirobbant a kegyelembotrány. Ez végül az államfő és Varga Judit közéletből távozásához, valamint a kegyelemügyben lobbizó Balog Zoltán püspök részleges lemondásához vezetett. Emellett Orbán Viktor egy saját Alaptörvény-módosítással nyitott utat a politikai célzatú, a botrányról a figyelmet elterelő kényszer-jogalkotási folyamatnak. Ebbe azután hevesen vetette bele magát a feladattal megbízott Fidesz-frakció. 

Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető alig két héttel Orbán bejelentése után, február 22-én a kormánypártok kihelyezett frakcióülésén már előrehaladott munkáról beszélt és be is jelentette, hogy nagyjából 20 törvény módosítását tervezik a “gyermekvédelmi” csomagban. Az biztos, hogy – miként általában fontos ügyekben teszi a kormány – az előkészítés során szondázták a közvéleményt, így például egy kormányközelinek mondott kutatóintézet az LMBTQ-jogok további szigorításáról kezdett kérdezgetni. 

Nem sokkal Kocsis bejelentése után el is készülhetett a “gyermekvédelmi” törvénymódosító csomag, mivel február 25-én vasárnap este hétfőn délelőttre össze is hívták az Országgyűlés igazságügyi bizottságának ülését az akkor még be se nyújtott, “A pedofil bűnelkövetők feltételes szabadságra bocsáthatóságának kizárásáról szóló törvényjavaslat” című tervezet tárgyalására. Hétfőn reggel viszont az utolsó pillanatban lefújták az ülést, noha az eredeti terv az volt, hogy kivételes eljárásban, egy nap alatt átverik az Országgyűlésen a javaslatot. 

Ehhez képest azóta sem nyújtottak be semmilyen szövegtervezetet, így az természetesen továbbra sem járt még az illetékes szakbizottság előtt sem, nemhogy a törvényhozás napirendjén. Jelzésértékű, hogy közben ezzel együtt “parkolópályára” került az Orbán-féle, immár másfél hónapja benyújtott Alaptörvény-módosítás is. Ami az egyszer már elkészült, de végül be nem nyújtott “gyermekvédelmi” törvénycsomag késlekedését illeti, arra a legkevésbé sem megnyugtató magyarázatot adta február végén a Fidesz-frakció. Eszerint:   

a gyermekvédelmi törvénycsomagról további egyeztetések szükségesek annak érdekében, hogy megfelelő, alkotmányos megoldást találjunk.” 

A fenti válasz alapján akkor a hvg.hu megírta: elsőre túl szigorúra sikerülhetett a Fidesz-frakcióban szövegezett javaslat, amelynél így félő volt, hogy egyes elemei nem állnák ki az alkotmányosság jogi próbáját, ezért kellett átdolgozásra visszavonni. Ha az első változat valóban az Alaptörvénybe ütköző volt, annak benyújtása politikailag valóban veszélyes lett volna. Hiszen nemcsak a törvény elfogadása utáni, államfői alkotmányossági vétó, hanem akár egy ellenzéki kezdeményezésű normakontroll eljárás nyomán is megsemmisítheti az új rendelkezéseket az Alkotmánybíróság. 

Időközben egyszer, a legutóbbi, március 14-i házbizottsági ülésen is elhangzott információink szerint a Fidesz részéről, hogy még dolgoznak a módosított szövegen, és úgy tudjuk, ez a munka továbbra sem zárult le. Március 18-án hétfőn Fidesz-frakcióülés volt, és ezután a hvg.hu megkérdezte a kormánypárti képviselőcsoportot, hogy téma volt-e a “gyermekvédelmi” törvénycsomag. Azt is kérdeztük, sikerült-e az elmúlt 3 hétben megtalálja a megfelelő “alkotmányos megoldást” a szöveg átírásakor, és ha igen, mikor nyújtják be a végleges tervezetet? Választ azóta sem kaptunk. 

Így továbbra sem tudni, mi volt a baj az eredeti szöveggel, min változtattak, és mikor, milyen tartalommal nyújthatják be, majd fogadhatja el az Országgyűlés a “javított, átdolgozott kiadást”. Annyi biztos, hogy a csütörtökön meghirdetett és azóta sem változott menetrend szerint március 26-án kedden ismét ülésezik az Országgyűlés igazságügyi bizottsága, de annak napirendjén nem szerepel a “gyermekvédelmi” törvénycsomag. Szerepel viszont rajta egy sor, témába vág ellenzéki javaslat tárgyalása – kérdés, azokhoz hogyan viszonyulnak majd az ülésen a kormánypártiak.

(Nyitóképünk illusztráció)

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20240323_meg-mindig-nem-veglegesitette-a-gyermekvedelmi-torvenycsomagot-a-fidesz-ugy-van-kesz-hogy-egy-honapja-csiszoljak

Részvény: