Máris megjelent a gázszámlarendelet

Talán megszűnnek az érthetetlenül magas összegű számlák.

A hvg.hu már szerdán beszámolt Németh Szilárd rezsivédelmi biztos tájékoztatójáról, amely szerint csütörtöktől attól függően, hogy az adott hónap hány napból áll, előre kalkulálni lehet, hogy mennyi kedvezményes, rezsivédett árú gáz jár az átalányban fizető ügyfélnek. (A változtatás a kedvezményes éves gázmennyiséget nem érinti, az marad 1729 köbméter, illetve fogyasztási helytől és gázminőségtől függően ennél több.) Amennyiben az ügyfél e havi volumen fölé lóg, előre tudni fogja, hogy a következő havi gázszámlákban be fog lépni a 7,5-szeres, „versenypiaci költségeket tükröző” gázár. Ezzel ki lehet küszöbölni azt a számlázási nehézséget, hogy a kedvezményes éves gázmennyiség augusztus 1-jétől a következő év július 31-éig jár.

Az éjjel megjelent a Magyar Közlönyben az erről szóló rendelet. Kimondja, hogy a lakossági fogyasztó a kedvezményes mennyiségeket időarányosan jogosult igénybe venni. Ennek érdekében a szolgáltató a kedvezményes mennyiség 1/365-öd, szökőévben 1/366-od részének és a számlázási időszak napjainak szorzatát érvényesíti, és az e feletti rész számlázása történik lakossági piaci áron vagy versenypiaci költségeket tükröző áron. Azonos földgázmennyiségről kiállított részszámlák esetében a kedvezményes mennyiséget naparányosan kell érvényesíteni úgy, hogy az adott számlázási időszakra maximálisan érvényesíthető kedvezményes mennyiséget arányosítva kell meghatározni, függetlenül az elszámoló számlában már elszámolt kedvezményes mennyiségtől.

Mindezzel remélhetőleg kiküszöbölhetőek az érthetetlen gázszámlákkal kapcsolatos bajok.

Lantos Csaba energiaügyi miniszter decemberben még azt mondta, hogy bár ismerik a gázszámlák körüli problémákat, 2025 előtt nem valószínű, hogy meg tudják oldani azokat, mert a teljes informatikai rendszer átalakításával jár. Úgy látszik, mégis sikerült előbb megoldani.

Mindez már csütörtöktől hatályos, és a folyamatban lévő ügyekre is vonatkozik.

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20240404_maris-megjelent-a-gazszamlarendelet

Részvény: