Majdnem ötödével nőttek az építőipari árak

Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 3,8 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene júniusban. Hetedik hónapja csökken az ágazat kibocsátása.

Júniusban az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 3,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól – jelentette kedden a Központi statisztikai Hivatal (KSH).

Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 7,5 százalékkal emelkedett, az egyéb építményeké 20,5 százalékkal visszaesett.

A KSH gyorstájékoztatója szerint az építőipari ágazatok közül

az épületek építésében 8,1 százalékkal nagyobb,
az egyéb építmények építésében 24,6 százalékkal kisebb volt a termelés,
míg a speciális szaképítés termelése 0,7 százalékkal bővült.
A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 1,4 százalékkal kisebb volt a májusinál.

Az építőipar termelői árai 17,2 százalékkal nőttek a második negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva, míg az előző negyedévinél 1,6 százalékkal voltak magasabbak.

Az építőipar kibocsátása tavaly november óta nem tudta megugrani az előző évit: az elmúlt hét hónapban visszaesést mért a KSH.

A megkötött új szerződések volumene 16,7 százalékkal nőtt. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 40,1 százalékkal emelkedett, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 14,4 százalékkal visszaesett a 2022. júniusi bázishoz képest.

Az építőipari vállalkozások június végi szerződésállományának volumene 26,1, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 2,0, az egyéb építményekre vonatkozóké pedig 40,9 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál.

Az év első hat hónapjában az építőipari termelés 7,0 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

Forrás:https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/epitoipari-termeles-ksh-junius.775803.html

Részvény: