Magyarországon is jöhet végre az egynapos autópálya-matrica

Amennyiben követjük az uniós előírást, akkor a személyautókra és a teherjárművekre is lehetne majd vásárolni.

Egy uniós rendelet miatt 2024-től kezdve a tagállamoknak biztosítania kell napi, heti, havi és éves matricákat mind a személyautók, mind a nehézgépkocsik számára – írja a Totalcar. Csehország például be is jelentette, hogy bevezetik, és az egynapos matrica ára 200 korona (3300 forint lesz.)

Hogy nálunk pontosan mennyi lesz ezek ára, azt a rendelet határozza meg, mondván: „a kéthavi díjtétel összege nem haladhatja meg az éves díjtétel 30 százalékát, a havi díjtétel összege nem haladhatja meg az éves díjtétel 19 százalékát, a tíznapos díjtétel összege nem haladhatja meg az éves díjtétel 12 százalékát, a heti díjtétel összege nem haladhatja meg az éves díjtétel 11 százalékát, a napi díjtétel összege pedig nem haladhatja meg az éves díjtétel 9 százalékát.”

A Totalcar az idei éves 49 190 forint alapján úgy számolt, a napi matrica 4427 forint lehet, a heti 5410 forint, míg tíznapos engedély 5902 forintba kerülhet. A havi úthasználat 9346 forint lehet maximálisan, a kéthavi matrica ára 14 757 forint lehet.

A napi matricát egyébiránt a nehézgépjárművek számára is elérhetővé kell tenni.

Az Európai Unió szabályozása minden tagállam számára kötelező érvényű, a hvg.hu is rákérdezett a változásra a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt-nél, akik úgy reagálták az egynapos matrica bevezetése kapcsán, hogy a társaságuk nem illetékes. Az ügyben az építési és közlekedési minisztériumot is megkerestük, amint válaszolnak, frissítjük a cikket.

Forrás:https://hvg.hu/cegauto/20230613_Magyarorszagon_is_johet_az_egynapos_autopalyamatrica

Részvény: