Magyarország lett az egyetlen uniós tagállam, ahol nincs egy női miniszter sem

Pedig a EU-s átlag szerint minden harmadik miniszter nő az unióban.

Magyarország lett az egyetlen EU-s tagállam, ahol nincs női miniszter – írja az Euronews, miután Varga Judit hétfőn hivatalosan is távozott az igazságügyi miniszteri posztról.

A lap megvizsgálta mind a 27 uniós ország kormányainak összetételét, és arra jutott, hogy

az EU-ban a miniszteri posztok több mint 33 százalékát töltik be nők.

A miniszterelnököket, miniszterhelyetteseket és államtitkárokat nem számítva a finn kormányban a legmagasabb a nők aránya: a frissen megválasztott, jobboldali kabinetben kétharmados többségben vannak a nők.

Öt további ország, Hollandia, Spanyolország, Belgium, Portugália és Ausztria mondhatja el azt magáról, hogy a minisztereinek legalább a fele nő.

Eközben Máltán, a Csehországban és Lengyelországban a női miniszterek aránya nem éri el a 15 százalékot, így Magyarországgal együtt a rangsor végén állnak.

Ahogy azt korábban megírtuk, Novák Katalin köztársasági elnök is kritizálta finoman azt, hogy most már nincs egyetlen női minisztere sem a kormánynak.

Pedig ez az aránytalanság abban a vonatkozásban nem túl meglepő, hogy az egész magyar parlamentben is alacsony a női képviselők száma, arányuk a 15 százalékot sem éri el.

Persze, ha más országokhoz viszonyítunk, akkor nemcsak az EU tekintetében igaz, hogy borzasztóan le vagyunk maradva. Az ENSZ statisztikái szerint Albániában, Finnországban, Spanyolországban, de még Nicaraguában is 60 százalék feletti a női politikusok aránya a kabinetekben, Európában és Észak-Amerikában pedig átlagosan 31,6 százalékban vannak a kormányokban női miniszterek.

Magyarországon egyébként nem nagyon van hagyománya a női minisztereknek, ahogy ebből a korábbi cikkünkből kiderül, három olyan kabinet is alakult hazánkban a rendszerváltás után, melyben egyetlen női miniszter sem kapott helyett: Orbán Viktor mellett Boross Péternek és Bajnai Gordonnak is csapnivaló volt az esélyegyenlőségi bizonyítványa. Az elmúlt 32 évben mindössze 15 olyan nő akadt Magyarországon, aki tárcával vagy anélkül, de miniszteri posztot kapott.

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20230801_Magyarorszag_az_egyetlen_unios_tagallam_amelynek_nincs_noi_minisztere

Részvény: