Magyarország a második Európában napenergiában

Csak Görögországban van nagyobb súlya az energiamixben a napenergiának, mint Magyarországon.

2023-ban magasabb fokozatba kapcsolt az energiaátmenet az Európai Unióban – írja a G7 az Ember nevű energetikai agytröszt elemzése alapján. Miközben az áramtermelésben a fosszilis energiahordozók felhasználása rekordszinten, csaknem 20 százalékkal csökkent, és így ezek az energiamixben már csak kevesebb, mint 33 százalékot tesznek ki, a megújulók aránya 44 százalékra emelkedett, ami szintén rekord.

Az EU energiamixében a szélenergia 13 százalékos bővüléssel először haladta meg a földgázt, amelyből az EU 15 százalékkal kevesebb áramot termelt tavaly. A fosszilis energiahordozók felhasználásának csökkenésében kisebb mértékben szerepet játszott az is, hogy az energiaválság jelentősen visszafogta ezeknek a keresletét.

Az EU-ban csak Görögországban termeltek áramot nagyobb mértékben napenergia felhasználásával, mint Magyarországon. A napenergia 18 százalékot tett ki tavaly a magyar energiamixben, ami 2022-höz képest 5 százalékpontos növekedést jelent. 2022-ben Magyarország még csak a harmadik volt Görögország és Hollandia után.

Mindezt egyébként úgy, hogy a kormány az elektromos hálózat fejlesztésének szükségessége miatt felfüggesztette a lakossági rendszerek hálózati csatlakozását.

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20240209_Magyarorszag_a_masodik_Europaban_napenergiaban

Részvény: