Magyarország a legutolsó az EU friss, akadémiai szabadság listáján

Az Európai Parlament egy kötelező erejű jogszabállyal akar gátat szabni az egyetemi önrendelkezést és autonómiát fenyegető, más tagállamokban is megfigyelhető trendnek.

Bár Európa-szerte sokasodnak az aggasztó jelentések, az európai uniós tagállamok közül egyedül Magyarországon tapasztalható az akadémiai szabadság szisztematikus megsértése – írja Népszava az Európai Parlamentben szerdán megtartott nemzetközi konferenciára hivatkozva.

A hollandiai Twente Egyetem szakértői által bemutatott, de még nem hozzáférhető eredmények szerint 11 EU-s országban „magas”, 7-ben „viszonylag megfelelő”, 9-ben ugyanakkor az átlagnál rosszabb az akadémiai szabadság helyzete.

Az oktatási és kutatási szabadság viszonylag hosszú ideje tartó leépülését Magyarországon kívül még Ausztriában, Lengyelországban és Máltán mutatták ki a kutatók. Ugyanakkor hazánk még az utolsó előtti Lengyelországnál is szignifikánsan rosszabbul teljesített.

Az EU-ban most azon gondolkoznak, hogyan lehetne gátat szabni az egyetemi autonómiát fenyegető, külső beavatkozásoknak. Az Európai Parlament egy kötelező erejű jogszabályt szorgalmaz, amely rákényszerítené a tagállamokat ennek a fontos szabadságjogok tiszteletben tartására.

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20231130_Magyarorszag_a_legutolso_az_EU_friss_akademiai_szabadsag_listajan

Részvény: