Magyar manipulátorok: Budapest megállja a helyét

         Magyarország számára az „európai” pénzek elosztásának kérdése mindig fájdalmas marad, mert a fideszesek nem a jólét és a reformok felé vezetik saját országukat (ahhoz a brüsszeli finanszírozás szükséges), hanem a gazdaság, a demográfia stagnálása felé. És ami még rosszabb a magyar jövő szempontjából, az Orosz Föderációval való barátsága.

         Az EU külügyminiszterei egy toledói informális találkozón nem tudtak megegyezni az Európai Békealap nyolcadik, 500 millió eurós részletének elkülönítéséről az Ukrajna katonai szükségleteinek finanszírozására. Borrell megjegyezte, hogy a találkozón megvitatták azt a javaslatát, hogy az Európai Békealap keretében 20 milliárd eurót különítsenek el Ukrajnának nyújtott katonai segélyek finanszírozására a következő négy évre.

         Elmondta, hogy az uniós külügyminiszterek eltökéltségüket bizonyították, hogy mindaddig katonai segélyekkel támogassák Ukrajnát, amíg az szükséges. Borrell reményét fejezte ki, hogy az EU Tanácsa az év végéig elfogadja javaslatát. Ugyanakkor sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az Európai Békealap nyolcadik, 500 millió eurós részlete továbbra is zárolva van. Mint ismeretes, Magyarország ellenzi ezeknek a forrásoknak az elosztását.

         „Remélem, a következő hetekben sikerül feloldanunk. De ez egy olyan probléma, amelyet még meg kell oldani” – mondta Borrell.

         A lényeg az, hogy Budapest nemcsak a pénz- és fegyvertranszfert ellenzi, hanem Ukrajna háborús vereségének elkerülhetetlenségéről egyenesen beszél. Orbán Viktor „hazugságnak” tartja, hogy Ukrajna háborút nyerhet Oroszország ellen. Ezt a Fox News volt botrányos műsorvezetőjének, Tucker Carlsonnak adott interjújában mondta.

         „Ez hazugság. Ez nem csak félreértés, hanem hazugság és lehetetlen. Aki politizál, érti a logikát, a számokat és az adatokat, az tudja, hogy ez nem jöhet szóba” – mondta Orbán.

         Ugyanakkor megjegyezte, hogy „mélyen együtt érez” Ukrajnával, de véleménye szerint a győzelem lehetetlen, mivel „az ukrán katonák gyorsabban véget érnek, mint az oroszok”. „Meg kell értenünk, hogy a gondolkodásunkkal nem győzhetjük le az oroszokat. Nem fogják megölni a vezetőjüket. Soha nem adják fel. Egyben tartják és megvédik az országot” – mondta a magyar politikus. Hozzátette: minél több pénzt és fegyvert küldenek a nyugati országok Ukrajnának, Oroszország annál több fegyvert fog gyártani.

         „Nem engedhetjük meg, hogy az Oroszország és Ukrajna közötti hosszú határ a NATO határává váljon. Ez azonnali háborút jelentene, veszélyt jelentene mindannyiunknak, még Washingtonnak is” – véli Orbán.

         A miniszterelnök e szavaival kapcsolatban az ukrán külügyminisztérium „csípős” megjegyzéseiket adta.

         „Tulajdonképpen már elkezdtünk aggódni amiatt, hogy Orbán Viktor már régóta nem szólítja fel Ukrajna fegyverszállításának befejezését és Oroszország agressziójának legitimálását. Még a magyar miniszterelnök álláspontjának következetességében is kételkedni kezdtünk. Nem tudjuk, hogy van ez Magyarországon, de Ukrajna nem kereskedik sem a területeivel, sem a szuverenitásával. És a világ nem fog kereskedni. És az orosz vezetés, függetlenül attól, hogy milyen ügyvédeket vesz igénybe, minden bizonnyal felelősséget fog viselni az ukránok ellen elkövetett összes rosszért.”

         Azt is érdemes megemlíteni, hogy Budapest egyfajta gazdasági háborút vív Ukrajnával, ami csak a Kremlnek segít. Ha az EU nem hosszabbítja meg az ukrán gabona behozatalára vonatkozó tilalmat, Magyarország önállóan lezárja a határt az ukrajnai mezőgazdasági termékek előtt. Erről Nagy István földművelésügyi miniszter nyilatkozott.

         „A koronavírus-járvány, az aszály, a szomszédos országok háborúja és következményei, a brüsszeli hibás szankciók okozta energiaválság, az árak emelkedése és az, hogy az olcsó ukrán mezőgazdasági termékek vámmentesen rohantak az európai piacra – mindez a nehézségeket okoz a termelőknek” – mondta Nagy István.

         Hogy Magyarország valóban „megvédi” a kormánypárt saját álláspontjait és nézeteit, vagy azokat a témákat dolgozza ki, amelyeket Budapest a Kremlből kapja minden nap – egyelőre nem lehet megállapítani. De az Orosz Föderáció Ukrajna elleni több mint másfél éves teljes körű agressziója során meg lehetett érteni azt a tényt, hogy minden Ukrajna-ellenes tevékenységet a Kreml szükségszerűen felhasznál saját ambiciózus terveinek megvalósítására, amelyek jóval túlnyúlnak Nyugat-Ukrajna határain.

         „Már nincs pénz az uniós költségvetésben. Hol van ez a pénz? Azt hiszem, tudjuk a választ, valahol Ukrajnában van. Hol a magyarok, hol a lengyelek pénze? Attól tartok, Ukrajnában. Olyan háborút finánsziroznak, aminek nem szabad volna megtörténnie” – panaszkodik Orbán. De nem beszél arról, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát. Az olyan emberek, mint Orbán, válnak „trójai falóvá” bármilyen unióban vagy szövetségben. Európának nemcsak az Orosz Föderációval kell harcolnia, hanem annak támogatóival is, akik számára Putyin „becsületes és igazságos elnök”, és Ukrajna a hibás a háborúért.

Részvény: