Magyar eredetű a Romániába érkező import tej többsége

Romániában évtizedek óta hanyatlik az állattenyésztés, egyre kevesebb a farm, csökken a tejhozam, az 1989-es rendszerváltás óta szédítő mértékben, 1846 százalékkal nőtt a tej- és tejtermék-import mértéke.

Bár idén kevesebb tejet importált Románia, az ország továbbra is óriási mennyiségű élelmiszert vásárol külföldről. A legfrissebb adatok alapján az idei első félévben 626 088 tonna tehéntejet gyűjtöttek be a feldolgozóüzemek Romániában, 12,1 százalékkal többet, mint a tavalyi első hat hónapban. A bukaresti statisztikai intézet (INS) által közzétett kimutatás szerint a vizsgált időszakban a legnagyobb termelésnövekedést a fogyasztásra szánt tejfölnél (1,3 százalék) jegyezték, a legnagyobb csökkenést (8,7 százalék) pedig a savanyú tejnél – írta a Vg.hu.

A nyerstej-import 38,2 százalékkal visszaesett idén január 1. és június 30. között az előző év azonos időszakában jegyzetthez viszonyítva. Idén júniusban az előző hónaphoz mérten a romániai feldolgozóüzemek által átvett tehéntej mennyisége 5,9 százalékkal csökkent. Az előállított vaj mennyisége csökkent a legnagyobb mértékben, 15 százalékkal, a nyerstej-import 26,9 százalékkal esett vissza májushoz viszonyítva.

Tavaly júniushoz képest az idei hatodik hónapban a tejfeldolgozók 7,3 százalékkal nagyobb mennyiségű tehéntejet vettek át Romániában. A legnagyobb termelésnövekedést (9,7 százalék) a vajnál jegyezték, a legnagyobb csökkenést (5,5 százalék) pedig a savanyú tejnél (joghurt, ivójoghurt, aludttej és más hasonló tejtermékek). A nyers tej importja 36,9 százalékkal csökkent júniusban 2022 júniusához mérten.

Ezzel együtt Románia hatalmas tejimportőrnek számít, évente több mint 220 millió liter tejet vásárol külföldről, Európa számos országából.

Hazánk Románia legnagyobb tejimportőre
A legtöbb tej Magyarországról érkezik a romániai boltokba ebből az élelmiszerből: tavaly több mint 65 millió euró értékben importáltak tejet Romániába magyarországi cégek.

A Romániába irányuló bevitel tekintetében Lengyelország következik a sorban (évi 11 millió euró), majd Csehország (8 millió euró), Németország (6 millió euró), ugyanakkor Írország és Spanyolország is ellátja tejjel a romániai háztartásokat.

Dániában a Romániában előállított tej háromszorosát termelik meg. Az országban évtizedek óta hanyatlik az állattenyésztés, egyre kevesebb a farm, zsugorodik a háztáji szarvasmarhatartás, csökken a tejhozam, ennek következtében az 1989-es rendszerváltás óta szédítő mértékben, 1846 százalékkal nőtt a tej- és tejtermék-import mértéke.

A romániai állattenyésztők a nyomott árakra panaszkodnak, hiszen miközben egy liter tej előállítási költsége két lejbe kerül (1 lej 77 forint), a felvásárlók jelenleg egy lej körüli összeget kínálnak a gazdáknak; tavaly ősszel a nyerstej felvásárlási ára még 2,80 lej körül mozgott. Emiatt idén tavasszal egy tartálykocsi tejet öntöttek el tüntető gazdák az erdélyi Szilágy megyében, tiltakozva az alacsony tejfelvásárlási árak ellen.

A megállapodás – amely szerint májustól hat hónapos időtartamra önkéntes árengedményeket vezetnek be a literenként 7 lejnél (539 forint) drágábban eladásra kínált tej fogyasztói árának legalább 20 százalékos csökkentés érdekében – a romániai eredetű tejre vonatkozik, a legalább 20 százalékos árkedvezményt pedig a feldolgozók és a kiskereskedők egyenlő arányban (legalább 10-10 százalékos árcsökkentést vállalva) osztották el egymás között.

Forrás:https://www.napi.hu/belfold/romania-import-magyar-tejipar-allattenyesztes.776446.html

Részvény: