Lukasenko meghívja Minszkbe Joe Bident

A fehérorosz elnök nemcsak Putyinnal tervez találkozni pénteken, ahogy azt korábban már megírtuk, hanem állítólag Joe Biden amerikai elnököt is meghívta Minszkbe, és kész a két elnök között is találkozót szervezni. Alekszandr Lukasenko fehérorosz diktátor többórás, csütörtöki nemzetközi sajtótájékoztatójának helyi hírügynökségi összefoglalójából ezt emelte ki a magyar távirati iroda.

Putyin is kész elrepülni Minszkbe, és itt hármasban fogunk találkozni: a két agresszor és egy békeszerető elnök. Miért is ne? A háború befejezése érdekében

– idézi az MTI Lukasenko talányos mondatait.

„Le fogunk ülni, és megoldjuk az egész problémát. Itt fogjuk megoldani az összes problémát” – tett javaslatot a konfliktus feloldásának lehetséges módjára a fehérorosz vezető, aki egyúttal kifejezte meggyőződését, hogy Minszk „teljes biztonságot és kényelmet” nyújt Biden számára. Szerinte az amerikai elnök elégedetten fog távozni Minszkből.

Lukasenko azonban egyúttal úgy vélekedett, hogy az amerikai elnök nem fog reagálni a javaslatára. Az amerikai elnök szerinte Lengyelországban fog maradni, mert „Lengyelország Európa hiénája, és ma a legaktívabb szerepet játssza az ukrajnai háború fokozatos kiterjesztésében”. Lukasenko szerint Lengyelország „ordít a leghangosabban, jobban, mint az amerikaiak”.

Joe Biden egyébként február 20. és 22. között látogat Lengyelországba, ahol találkozik hivatali partnerével, Andrzej Duda lengyel elnökkel, és a Varsóban csúcstalálkozót tartó Bukaresti Kilencek – azaz Bulgária, Csehország, Észtország, Magyarország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Románia és Szlovákia – vezetőivel.

Ha az amerikai elnök Lukasenko szerint várhatóan nem is, Szijjártó Péter magyar külügyminsizter a héten azért ellátogatott Minszkbe, hogy a fehérorosz külügyminiszterrel találkozzék. Szijjártó idejekorán kinyilvánította azt a véleményt, mely szerint „sokan támadni fogják minszki látogatása miatt”, valamint jelezte, hogy a találkozó célja a „kommunikációs csatornák nyitva tartása”.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/02/16/orosz-ukran-haboru-februar-16-percrol-percre/#lukasenko-meghivja-minszkbe-joe-bident

Részvény: