Levelet váltott Putyin és Kim Dzsongun

A Sky News értesülései szerint levélváltás történt Vlagyimir Putyin orosz elnök és Kim Dzsongun, Észak-Korea legfelsőbb vezetője között, melyben mindkét fél fogadkozott, hogy az országaik közötti együttműködést hosszútávú stratégiai kapcsolattá fejlesztik.

Az észak-koreai diktátor által küldött levél apropója Korea japán gyarmati uralom alóli 1945-ös felszabadulásának 78. évfordulója, amely a Koreai-félsziget északi és déli részén is nemzeti ünnepnek számít. A Koreai Központi Hírügynökség (KCNA) jelentése szerint Kim arról írt Putyinnak, hogy a két ország barátságát igazán a második világháborúban Japán felett aratott győzelem pecsételte meg, most pedig ott tartanak, hogy „teljes mértékben bizonyítják legyőzhetetlenségüket és erejüket az imperialisták önkényes gyakorlatának és hegemóniájának szétzúzásáért folytatott küzdelemben”.

Az ország hivatalos hírügynöksége szerint Kim Dzsongunnak szilárd meggyőződése, hogy a két ország között meglévő a barátság és szolidaritás hosszú távú stratégiai kapcsolattá fog fejlődni az eljövendő új korszak igényének megfelelően.

Válaszában Putyin szintén a két ország között szívélyes kapcsolatról és annak megerősítéséről írt: „Biztos vagyok benne, hogy minden területen erősíteni fogjuk a kétoldalú együttműködést a két nép jóléte, valamint a Koreai-félsziget és egész Északkelet-Ázsia stabilitása és biztonsága érdekében” – idézte az orosz elnököt a KCNA.

A nyugati országok, élükön az Egyesült Államokkal időről időre azzal vádolják Észak-Koreát, hogy fegyvereket szállít Oroszországnak az ukrajnai háborúhoz, egyebek mellett tüzérségi lövedékeket és vállról indítható rakétákat is. Moszkva és Phenjan következetesen tagadja ezeket a vádakat, az viszont igaz, hogy az orosz védelmi minszter nemrég Kim Dzsongun társaságában tekintett meg egy katonai parádét az észak-koreai fővárosban. A Sky News szerint a felek itt arra is szakítottak időt, hogy szemrevételezzék az észak-koreai hadsereg legújabb nukleáris képességű rakétáit és támadó drónjait.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/08/15/orosz-ukran-haboru-elo-kozvetites-augusztus-15-kedd/#levelet-valtott-putyin-es-kim-dzsongun

Részvény: