Leminősítette Ukrajna devizaadós-besorolását az S&P

A nemzetközi hitelminősítő indoklása szerint gyakorlatilag biztos, hogy Ukrajna törlesztési csődhelyzetbe kerül a kereskedelmi hitelezőkkel szemben fennálló külső kötelezettségeivel.

Az S&P péntek éjjel Londonban bejelentette, hogy az eddigi CCC-ről CC-re minősítette vissza Ukrajna devizában denominált hosszú lejáratú szuverén adósságállományának osztályzatát. A cég az új besoroláson is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.

Az S&P Global Ratings módszertanában a CC hosszú távú devizaadós-besorolás tíz fokozattal marad el a befektetési ajánlású osztályzati sáv alapfokát jelző BBB mínusz szinttől.

A leminősítéshez fűzött indoklásában a cég kiemelte, hogy várakozása szerint gyakorlatilag biztosra vehető az eurokötvény-birtokos kereskedelmi hitelezők bevonása a jelenleg folyó ukrajnai kormányzati adósságteher-enyhítő programba, amelynek célja a külső adósságszolgálati nyomás mérséklése és a közadóssághelyzet fenntarthatóságának helyreállítása.

A hitelminősítő kiemelte, hogy adósságátrendezés nélkül az ukrán kormánynak az idén 4,5 milliárd dollárt, a 2025-2027-es időszakban évente hozzávetőleg 3 milliárd dollárt kellene törlesztenie eurokötvény-kötelezettségei után.

Ha az adósságátrendezés kiterjed a kereskedelmi hitelezőkkel szembeni kötelezettségekre, azt az S&P Global Ratings valószínűleg értékvesztéssel végrehajtott kötvényadósság-átrendezésként (distressed exchange) értékelné – áll a hitelminősítő elemzésében. Az S&P besorolási kritériumai alapján egy ilyen átrendezés törlesztési csődnek felel meg abban az esetben, ha a befektető kevesebbet kap vissza tőkéjéből az eredeti értékpapír-tranzakció által ígért értéknél.

A leminősítési döntéshez fűzött általános helyzetértékelésében az S&P kiemelte, hogy az orosz fegyveres erők Ukrajna területének mintegy 15 százalékát tartják megszállás alatt, és ez a terület állította elő a háború előtti időszak ukrajnai hazai össztermékének (GDP) 8-9 százalékát, az ipari termelés 14 százalékát és a mezőgazdasági termelés 10 százalékát.

Az S&P Global Ratings szerint az ukrajnai háború „aktív szakasza” legalább az idei év végéig, de valószínűleg még tovább eltart. Az elemzés hangsúlyozza ugyanakkor, hogy az ukrán gazdaság tavaly – az energiaipari infrastruktúra elleni támadások ellenére – a cég által vártnál ellenállóképesebbnek bizonyult. Az S&P Global Ratings becslése szerint az ukrán hazai össztermék 2023-ban 5,5 százalékkal nőtt reálértéken, elsősorban a fogyasztás élénkülése, a mezőgazdaság erőteljes teljesítménye, valamint a fekete-tengeri szállítmányozás részleges újraindulása által lehetővé tett áruexport-növekedés révén.

A hitelminősítő felidézi, hogy az ukrán GDP-érték 2022-ben 29 százalékkal zuhant.

A cég 2024-ben 3,9 százalékra lassuló növekedést vár az ukrán gazdaságban, tekintettel a magas bázishatásokra, de a későbbiekben 4,5-5 százalékos GDP-növekedéseket valószínűsít éves átlagban.

Az S&P Global Ratings hangsúlyozza ugyanakkor: nem számít arra, hogy az ukrán hazai össztermék a 2027-ig terjedő előrejelzési távlatban reálértéken számolva ismét eléri a háború előtti szintet.

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20240309_ukrajna-devizaados-leminosites

Részvény: