Leépít és megszorít a Vodafone

Minden nyolcadik munkahely megszűnik, több százmillió eurós költségcsökkentést várnak a takarékossági csomagtól.

További 2000 munkahelyet számol fel a Vodafone Németországban, így minden nyolcadik állás megszűnik a cégnél, ahol már tavaly elkezdődött a nagyszabású leépítések sora 900 pozíció törlésével.

A brit központú telekom csoportnak Németország a legfontosabb piaca, innen származik bevételének csaknem egyharmada.

A leépítés mellett munkaszervezési és technológia-fejlesztési lépésekből is álló csomag az anyacég takarékossági programjához tartozik, amelyben a többi között világszerte 11000 állást szüntetnek meg, ami a személyi állomány nagyjából 10 százalékát jelenti.

A fejlesztés mindenekelőtt azt jelenti, hogy sok manuális tevékenységet automatizálnak, az eddiginél jóval erősebben támaszkodva a mesterséges intelligencia (AI) adta lehetőségekre. Ugyanakkor míg egyes részlegeken dolgozókat bocsátanak el, a legnagyobb növekedést ígérő területen, a felhőszolgáltatások üzletágában új állásokat is létrehoznak – írja a német Handelsblatt üzleti lap.

A világszerte 300 millió ügyfelet kiszolgáló cégnél évek óta átalakítás zajlik.

Olaszországi leányvállalatot például 8 milliárd euróért tervezik értékesíteni a svájci központú Swisscom-nak, a spanyol Vodfone-t már el is adták, 5 milliárd euróért. Erre a sorsra jutott a magyarországi érdekeltség is, amelytől tavaly 660 milliárd forintért (1,67 milliárd euróért) váltak meg.

Forrás:https://www.economx.hu/kulfold/vodafone-nemetorszag-leepites-takarekossag-csomag.787436.html

Részvény: