Lecövekeltek a lakáshitelek kamatai, egyre olcsóbbak a személyi kölcsönök

Több pénzintézet is jelentős kamatcsökkentést hajtott végre a személyi kölcsönöknél, a jelzáloghitelek kamataihoz azonban nem nyúltak a bankok a hónap elején, amire évek óta nem volt példa. A lakáshitelek árai a kamatplafon legutóbbi, január eleji lejjebb szállítása óta alig változtak, személyi kölcsönt viszont már annyiért is találni, amennyiért nem is olyan régen még jelzálogkölcsönt adtak.

Április elején még egy bank sem nyúlt a jelzálogkölcsönök kamataihoz, vagyis a márciusban közzétett feltételekkel mennek tovább ebben a hónapban is – írja a Bank360. A lakáshitelek árai szinte befagytak az önkéntes kamatplafon január eleji csökkentésekor kialakult szinteken.

Kisebb változások voltak csak:

 • a CIB és a Raiffeisen javított a kamatain,
 • a Gránit pedig visszavette az első helyet az átlagügyfeleknek kínált legalacsonyabb kamatban.

Az igénylők a bankok alapajánlataiban 6,5-7,3 százalék körüli körüli THM-ekkel találkozhatnak.

Arra, hogy áprilisra már a január óta jellemző kisebb mozgások is megszűntek, az új kamatplafon miatt előrehozott januári kamatcsökkentések mellett magyarázat a bankok jelzáloghitel-árazását befolyásoló BIRS referenciamutató alakulása is. Ez ugyanis huzamosabb ideje minden lejáratra magasabb az év eleji értékeknél. A 10 éves BIRS április 3-án 6,62 százalék volt, míg január elején 5,91. Így a bankok nem mennek lejjebb a kamatokkal, különösen, hogy már a mostani szinteken is újra jól el tudják adni a lakáshiteleket, amelyek iránt megugrott a kereslet az év első hónapjaiban.

A bankok által vállalt 7,3 százalékos maximuma nem a kamatra, hanem a teljes hiteldíj mutatóra (THM) vonatkozik, de nem nehéz 7 százalék körüli vagy az alatti ajánlatot találni a kínálatban.

Egy átlagos ügyfél havi legalább 400 ezer forintos jövedelemmel 15 millió forintot akár 6,46 százalékos THM-mel is fel tud venni. A mostaninál lejjebb azonban egyelőre nem mennek a bankok, és ezen az addig 9 százalékos jegybanki alapkamat március végi 75 bázispontos csökkentése sem tudott változtatni, a BIRS értékei még emelkedtek is valamelyest azóta.

A Bank360 szakértői szerint az elkövetkező hónapokban nagyobb kamatcsökkentésekre nem lehet számítani, ezért aki a korábban felvett drága lakáshitelének kiváltásán gondolkodik, annak érdemes szétnézni az ajánlatok között, mert már így is sokat spórolhat a havi törlesztőrészletéből.

A lakáshitelekkel szemben március végén és április elején folytatódott a szabad felhasználású személyi kölcsönök kamatának fokozatos csökkenése.

Ezúttal is több pénzintézet tette olcsóbbá ezeket a fogyasztási hiteleket.

MBH Bank:

 • a legalább 400 ezer forintot keresőknek 5 millió forintos hitelösszeg alatt 2 százalékponttal lett kisebb az éves ügyleti kamat: 14,99 százalék helyett 12,99 százalék,
 • 5 millió forintot meghaladó hitelösszeg felett 12,99 százalékról 11,99 százalékra csökkent a kamat.

Cetelem a Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel esetén az igényelhető minimum hitelösszeget 1 millióról 1,5 millió forintra emelte, de az ügyleti kamatokból jókorát vágott.

A fogyasztóbarát személyi kölcsönök kamata:

 • 1,5-3 millió forint közötti hitelösszegnél a futamidőtől függően 1,18-3,06 százalékponttal csökkent, így most 13,13 és 13,41 százalék,
 • 3-9,9 millió forint közötti hitelösszegnél a futamidőtől függően 2,45-4,06 százalékponttal csökkent, így 10,90 és 11,41 százalék,
 • a 10 százalék körüli kamattal kínált fogyasztóbarát személyi hitelhez a Cetelemnél kifejezetten magas, legalább nettó 750 ezer forintos jövedelemre van szükség,
 • az ennél kisebb jövedelemmel is felvehető hagyományos személyi kölcsön kamata ennél jelentősen magasabb, de a csökkentés mértéke ezeknél a hiteleknél is hasonló mértékű volt,
 • a 250 ezer forintnál alacsonyabb jövedelemmel felvehető személyi hitel kamata 1,99-2,39 százalékponttal csökkent, így az éves ügyleti kamat 20-21,70 százalékra mérséklődött.
 • a 250 ezer forintos jövedelemtől elérhető hitel kamata is, 17-18,70 százalékra,
 •  a 400 ezer forintos jövedelemhez kötött kölcsön kamata 1,35 százalékponttal lett kevesebb, most 13,55 százalék. 
 • a lakásfelújításra felvehető zöld hitel kamata a csökkentés után 15, 16 és 17 százalékra mérséklődött a felvett hitelösszegtől függően. 

Cofidis a Minősített Fogyasztóbarát Személyi Kölcsön kamatát csökkentette április 1-jétől egy 2024. június 2-ig meghirdetett akció keretében:

 • 5 millió forint hitelösszeg alatt az ügyleti kamat 13,99 százalék,
 • 5 és 10 millió forint közötti hitelösszeg felvétele esetén pedig 11,99 százalék a módosítás után.

Raiffeisen Bank a személyi kölcsön szabad felhasználású konstrukcióinál egy, illetve két százalékponttal lett alacsonyabb a kamat, mint az előző hónapban volt, függően a vállalt jövedelemtől.

 • Annak, aki nem jogosult a jövedelme vagy a vállalt aktív számlahasználat alapján semmilyen kedvezményre, a korábbi 18,99 százalékos kamat helyett 16,99 százalékra számíthat.
 • A mindenkori nettó minimálbér igazolása esetén szintén két százalékpontos volt a csökkentés mértéke, így az új ügyleti kamat 15,99 százalék.
 • A hitelkiváltásra felvett kölcsön kamata 14,99, illetve 11,99 százalék áprilistól, függően az igazolt jövedelemtől. 

A Raiffeisennél a legolcsóbb kamatoknak a magasabb jövedelműek örülhetnek: havi nettó 300 ezer forint igazolásával és legalább a minimálbér összegének havi bankba utalásával az ügyleti kamat 12,99 százalék, 450 ezer forint felett pedig 10,99 százalék az éves fix kamat.

Forrás:https://www.economx.hu/gazdasag/kamatok-lakasvasarlasi-hitel-szemelyi-kolcson.787790.html

Részvény: