Leállíthatja 2025-től az Európába irányuló orosz gáz tranzitját az ukrán állami gázvállalat

A Naftohaz az orosz gáz Európába irányuló tranzitjának leállítására készül – igaz, csak 2025-től.

A Naftohaz ukrán állami gázvállalat a szerződés 2024 végi lejárta után nem kívánja folytatni az orosz gáz Európába irányuló tranzitját – jelentette ki Olekszij Csernisov, a vállalat igazgatótanácsának elnöke az ukrán Szabadság Rádiónak adott interjújában a hét végén. Kifejtette, hogy

Ukrajna elsősorban azért készül leállítani a gáztranzitot, mert szerinte Oroszország nem teljesíti maradéktalanul a szerződésben foglaltakat.

A Gazprom orosz gázvállalat a szerződésben foglaltak ellenére nem fizet a jelenleg orosz megszállás alatti területen lévő Szohranyivka gázmérő állomáson keresztüli szállításért – állította Csernisov. Hozzátette: Ukrajna ennek ellenére jelenleg még teljesíti kötelezettségeit, és biztosítja a gázszállításokat az európai országok felé.

„Most még nem foszthatjuk meg az Európai Unió egyes országait, amelyek egyébként partnereink, attól, hogy gázt kapjanak és felkészüljenek a télre” – magyarázta a Naftohaz vezetője. Hozzátette: az EU azt tervezi, hogy 2027-ig teljesen felhagy az orosz gáz fogyasztásával, ezért nem ragaszkodik az ukrán tranzit folytatásához.

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20231029_Leallithatja_2025tol_az_Europaba_iranyulo_orosz_gaz_tranzitjat_az_ukran_allami_gazvallalat

Részvény: