Le Monde: Oroszok ukrán gyerekekre vadásznak Egyfajta népirtás: az Orosz Föderációba vitt ukrán gyerekeknek megváltoztatják a nevüket és a születési dátumukat

         A Le Monde francia kiadása szemtanúk vallomására hivatkozva arról számol be, hogy az orosz csapatok egész rendszert hoztak létre az ukrán gyerekek Oroszországba történő exportálására. Közvetlenül Ukrajna inváziója után az orosz csapatok megkezdték a gyermekek szervezett elszállítását, hogy javítsák az Orosz Föderáció nehéz demográfiai helyzetét.

         A 9 hónapig orosz megszállás alatt álló Herszonban az oroszok igazi vadászatot kezdtek ukrán gyerekek után, akiket az oroszok elraboltak, ahol csak tudtak: menhelyekről, kórházakból is.

         „A gyerekek az oroszok rögeszméjévé váltak. Mindenhol keresték őket, azt mondták: „ők a miénk” – emlékszik vissza Inna Holodnyak, a herszoni gyermekkórház igazgatója. Emiatt a helyi lakosok az egész városban menedékhelyeket hoztak létre, ahol elbújtak gyerekeket, akiket Oroszországba deportálással fenyegettek.

         A Herszon külvárosában található sztyepanovkai menhelyen a személyzet kis ukránokat rejtegetett, akiket az Orosz Föderációba való kitoloncolással fenyegettek. A dolgozók bátorságának és önzetlenségének köszönhetően az árvaház növendékei várták az ukrán csapatok felszabadítását.

         Ukrajna átadta a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának azt a 19 393 gyermeket tartalmazó listát, amelyet az oroszok az Orosz Föderációba vittek, de az ukrán média és önkéntes szervezetek szerint ez a szám jóval magasabb: a teljes körű invázió kezdete óta az orosz csapatok 200-300 ezer ukrán gyereket deportálhattak erőszakkal. 2023. április végén Putyin rendeletet írt alá az orosz csapatok által megszállt területeken élő ukrán állampolgárok státusáról: lehetővé teszi az ukrán gyermekek tömeges deportálását az Orosz Föderációba. Rossz életkörülmények között tartják őket, próbálják asszimilálni az orosz világ értékein, az ukrán gyerekeket gyakran üldözik és zaklatják orosz társai a menhelyeken nemzetiségük miatt. Tehát az orosz gyerekek „náciknak”, „banderistáknak” hívják őket stb.

         Oroszország nemcsak civilek meggyilkolásával járul hozzá Ukrajna elnéptelenedéséhez, hanem ukrán gyerekek kitoloncolásával is. Ez a nemzetközi jog kirívó megsértése, amely azonnali választ igényel a nyugati országoktól. Meg kell állítani Putyin azon próbálkozásait, hogy az ukrán gyerekek rovására javítsa az Orosz Föderáció demográfiai helyzetét.

Részvény: