Lázár János elmondta, újabb megszorításokat kér tőle Nagy Márton és Varga Mihály

2022-ben 5500 milliárd forint értékben kellett beruházásokat elhalasztani vagy felfüggeszteni, most újabb átütemezéssel „revolvereznek” – mondta az építési és közlekedési miniszter.

SPAR megfenyegetésével került be először a hírekbe Lázár Jánosnak a Portfolio Építőipar 2024 konferenciáján mondott beszéde, de a miniszter részletesen beszélt a konferencia címét adó témáról is. Nem sok jó hírrel szolgált: mint mondta, 2024-ben nem lehet azt remélni, hogy nőni fognak az állami megrendelések, 2025-26-ra tervezik ezt beindítani, idén legfeljebb a tervezéssel lehet haladni.

A költségvetési hiány csökkentése elsődleges cél (más kérdés, hogy ez sem igazán sikerül – bár ezt nem tette hozzá), ehhez „nekem a beruházások lassításával, átütemezésével vagy elhalasztásával kell foglalkoznom” – mondta.

Ezt csinálom már 2022 ősze óta, akkor 5500 milliárdnyi beruházást halasztottam el, illetve függesztettem föl. Most újabb átütemezés van rajtam, újabb átütemezéssel revolvereznek

– folytatta, és azt is hozzátette, hogy már nemcsak a Pénzügyminisztérium, hanem a Nemzetgazdasági Minisztérium is ezt kéri tőle.

De arról is beszélt: az országnak nem az a problémája, hogy van Mészáros Lőrinc és Szíjj László, hanem hogy kevés van belőlük. Az építőiparban 2010 és 2022 között a magyar tulajdonban lévő cégek feltőkésítése zajlott, azóta viszont egy új világ köszöntött be az energiaválság, az infláció és a pénzügyi források szűkülése miatt. A recesszió az építőiparnak okozza a legnagyobb kárt, 2022–2023-ban 25-30 százalékkal esnek vissza a megrendelések.

Forrás:https://hvg.hu/kkv/20240321_lazar-janos-elmondta-ujabb-megszoritasokat-ker-tole-nagy-marton-es-varga-mihaly

Részvény: