Különleges toplistán szerzett Budapest előkelő helyet

A német posterXXL öt különböző felmérésben vizsgálta, melyek a legművészibb, a legtöbb kortárs művészt, művészeti galériát, fesztivált és iskolát felvonultató városok Európában. Budapest nem panaszkodhat.

A vállalat, amely a személyre szabott fotótermékek vezető online kereskedőjének számít Németországban, öt kategóriában vizsgálta Európa nagyvárosait. A legjobb eredményt összesítésben London érte el.

A vállalat arra kereste a választ, melyik

a legművészibb;
a legtöbb művészeti galériával;
híres építészeti alkotással;
művészeti fesztivállal;
művészeti iskolával;
és a legtöbb híres kortárs művésszel rendelkező város Európában.
Az összpontszámokat tekintve Budapest a 15. legművészibb város a kontinensen, megelőzve többek között Brüsszelt, Prágát, Bécset és Varsót – állapította meg a posterXXL.

A legtöbb művészeti galéria Londonban található a lista szerint, összesen 261. Prága a második helyen 252, Párizs 205-tel a harmadik helyen áll. A magyar főváros a tizenhatodik, 52 művészeti galériával.

A híres épületek listáján a 12. helytől az utolsó, 25. helyig lényegében holtverseny van, mindegyik helyezettnél öt darab ilyen épületet tartanak számon, köztük Budapesten is, amely a 18. helyre került.

A magyar főváros egyedül a 25 legtöbb művészeti fesztivállal rendelkező városok listájára nem került fel.

Itt Amszterdam az első, 5 fesztivállal, őt követi Bréma, Lyon, London és Hannover.

A híres művészeti iskolák listáján a 13. helyen végzett Budapest, 3 híres intézménnyel. A felmérés konkrétan nem nevezi meg, mely iskolákra gondol pontosan. Az élen Róma áll 6 híres iskolával, Oslo a második ugyanennyivel, a brit főváros a dobogó alsó fokán végzett.

A legtöbb híres kortárs művész az utolsó lista alapján Londonban született, szám szerint 1142, őt követi Párizs, ami 1088 művész szülővárosa. Jóval kevesebb híres alkotóval, 622-vel Amszterdam a harmadik, majd Bécs és Berlin következnek.

A magyarok fővárosában 99 híres kortárs művész született a német vállalat felmérése szerint, ezzel a 21. helyen végzett.

Fehérvárra kerül a Vénusz, közpénzből vette meg a helyi múzeum
Pannóniából származó ókori Vénusz-szoborfejet vásárolt a székesfehérvári Szent István Király Múzeum egy belgiumi árverésen.

Forrás:https://www.napi.hu/kulfold/legmuveszibb-varos-kultura-budapest-felmeres.775577.html

Részvény: