Kritikus fontosságú nyersanyagok: egység az Európai Parlamentben

Az Európai Parlament elfogadta a stratégiai nyersanyagellátás fellendítéséről szóló álláspontját, amely kulcsfontosságú az EU fenntartható és digitális jövőjének biztosításához.

A kritikus fontosságú nyersanyagokról szóló jogszabály célja, hogy az EU-t versenyképesebbé és önállóbbá tegye. Csökkenti a bürokráciát, elősegíti az innovációt a teljes értéklánc mentén, támogatja a kis- és középvállalkozásokat (kkv-kat), valamint ösztönzi a kutatást és az alternatív anyagok, illetve a környezetbarátabb bányászati és termelési módszerek fejlesztését.

Ez az állásfoglalás jelenti a Parlament tárgyalási mandátumát a tagállamokból álló Tanáccsal folytatott tárgyalás során, amely napokon belül megkezdődik. A képviselők hangsúlyozzák annak fontosságát, hogy stratégiai partnerségeket alakítsanak ki az EU és a harmadik országok között a kritikus fontosságú nyersanyagok tekintetében annak érdekében, hogy diverzifikálják az EU ellátását.

Az EP-képviselők arra is törekednek, hogy a stratégiai technológiák nyersanyagait felváltó helyettesítő anyagokkal és termelési folyamatokkal kapcsolatos kutatásra és innovációra nagyobb hangsúlyt helyezzenek. És hangsúlyozzák, hogy csökkenteni kell a bürokráciát a vállalatok, különösen a kis- és középvállalkozások (kkv-k) számára.

Nicola Beer (Renew, Németország) jelentéstevő elmondta a szavazás után kijelentette: „Az európai szuverenitás és versenyképesség felé vezető irányt kijelöltük. A bürokrácia csökkentésére, a gyors és egyszerű engedélyezési eljárásokra, a kutatás és az innováció fellendítésére a teljes értéklánc mentén, valamint a magánbefektetők számára célzott gazdasági ösztönzőkre összpontosítunk az európai termelés és újrahasznosítás érdekében.”

A jogszabálytervezetet 515 szavazattal 34 ellenében, 28 tartózkodás mellett fogadták el. A támogatók között voltak a fideszes képviselők is.

Az EUrologushoz eljuttatott közleményében Gyürk András, a Fidesz EP-képviselője a döntés kapcsán kiemelte: „A digitális és zöld átállás elképzelhetetlen a kritikus nyersanyagok fokozott felhasználása nélkül. A kiegyensúlyozott ellátáshoz legfőképpen a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködésekre, bürokráciacsökkentésre és a körforgásos gazdaság előmozdítására lesz szükség.”

Gyürk szerint a világ egy új ipari forradalom kezdeti szakaszába lépett: a digitalizációs és a klímavédelmi törekvések megvalósításához számos, a kritikus nyersanyagok intenzív használatára épülő technológia és termék előállítására lesz szükség. „Ezért időszerű, hogy Európa egy egységes megközelítést alakítson ki a kérdésben” – húzta alá a fideszes politikus.

„Emellett fontos a nyersanyagok hatékonyabb újrahasznosítását és feldolgozását előtérbe helyező körforgásos szemlélet előmozdítása. Végül szintén jelentős eredmények érhetők el a bürokráciacsökkentés révén is. Csak így, komplex módon, lehet a kritikus nyersanyagok kérdéskörét megoldani” – fogalmazott Gyürk András.

Forrás:https://hvg.hu/eurologus/20230914_Kritikus_fontossagu_nyersanyagok_egyseg_az_Europai_Parlamentben

Részvény: