Körmünket rágtuk, de rá se nézett Magyarországra a Moody’s

Nem vizsgálta Magyarország államadós-besorolását a Moody’s Investors Service nemzetközi hitelminősítő a péntekre kitűzött időpontban, így érvényben maradt a befektetési ajánlású, „Baa2” szintű, magyar szuverén osztályzat és annak stabil kilátása.

A magyar államadósság-kötelezettségeket mindhárom globális hitelminősítő a befektetési kategóriában tartja nyilván. Ez volt Magyarország első idei felülvizsgálati dátuma a Moody’s által kijelölt éves menetrendben.

A cég legközelebb szeptember 1-én veszi napirendre a magyar államadós-besorolás minősítését.

A szuverén osztályzatok felülvizsgálata nem kötelező a kitűzött időpontokban. Az EU csak annak előzetes beterjesztését írja elő a hitelminősítők számára, hogy az európai uniós államadósok besorolásainak előre tervezett felülvizsgálatait mikor hajtanák végre az adott évben, de az nem előírás, hogy a kijelölt napokon a hitelminősítőknek el is kell végezniük e vizsgálatokat.

A Moody’s visszaesést vár Magyarországtól
A cég Lengyelországban és Magyarországon egyaránt 0,2 százalékos GDP-visszaesést, Csehországban 0,3 százalékos, Horvátországban 1,3 százalékos, Romániában 1,9 százalékos gazdasági növekedést valószínűsít 2023-ra.

A Moody’s az euróövezetben 0,6 százalékos GDP-csökkenést vár az év egészében, és keddi regionális szektorelemzése szerint ez sem marad következmények nélkül az erőteljesen exportfüggő közép- és kelet-európai gazdaságokban.

E gazdaságok közül több is beszállítói láncolatokon keresztül kötődik Németországhoz, amelynek hazai összterméke a Moody’s előrejelzése szerint az idén 1,8 százalékkal csökken, és az ebből eredő hatásoknak különösen Szlovákia, Szlovénia, Magyarország és Csehország van kitéve – áll a hitelminősítő kedden ismertetett tanulmányában, amit a Napi.hu is bemutatott.

Így alakult Magyarország adósbesorolása

A Moody’s 2021. szeptember 24-én javította egy fokozattal a jelenleg érvényes, befektetési ajánlású „Baa2”-re a magyar államadós-osztályzat besorolását. Ez az osztályzat a másik két globális hitelminősítő, a Fitch Ratings és az S&P Global Ratings módszertanában „BBB”-nek felel meg.

A Fitch és az S&P már négy éve „BBB”-re javította a magyar államadósság-kötelezettségek besorolását az addigi „BBB mínusz”-ról, így a három globális hitelminősítő azonos hosszú távú osztályzatot tart érvényben Magyarországra. A Moody’s és a Fitch magyar osztályzati kilátása stabil.

Az S&P tavaly augusztus 12-én negatívra módosította az addigi stabilról Magyarország osztályzatának kilátását, de megerősítette a devizában és hazai valutában fennálló rövid és hosszú futamidejű magyar államadósság-kötelezettségek „BBB/A-2” szintű minősítését.

Forrás:https://www.napi.hu/gazdasag/magyarorszag-gazdasag-hitelminositok.768270.html

Részvény: