Kitüntetik a spanyolok az ENSZ főtitkárát miközben Izrael lemondásra szólította fel

A spanyol kormány keddi ülésén úgy döntött, hogy kitünteti António Guterres ENSZ-főtitkárt a nemzetközi jog és a palesztin polgári lakosság emberi jogainak védelméért.

Isabel Rodríguez kormányszóvivő bejelentése szerint a főtitkár a legmagasabb spanyol polgári elismerést, a III. Károly láncot kapja meg. Mint mondta, António Guterres

mindig is elkötelezett volt a szabályokon alapuló nemzetközi rend és a nemzetközi jog tiszteletben tartása mellett, továbbá kitűnt a demokrácia, a multilateralizmus és az emberi jogok védelmében. Mindez az elmúlt hetekben, a gázai válságban különösen nyilvánvaló volt
– tette hozzá.

A kitüntetésről két héttel azután döntött a spanyol kormány, hogy Guterresnek az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén elhangzott szavai ellenérzést váltottak ki Izraelben.

A főtitkár ugyanis arról beszélt, hogy a Hamász terrorszervezet Izrael elleni támadása „nem légüres térben történt”, mert „a palesztin népet 56 évig fojtogató megszállás alatt tartották”.

Izrael ENSZ-nagykövete szerint a portugál politikus ezzel a terrorizmust és a gyilkosságot mentegette, és lemondásra szólította fel. Gilad Erdan később azt is bejelentette, hogy nem hagyják jóvá több ENSZ-képviselő izraeli vízumkérelmét az elhangzott kijelentések miatt.

António Guterres szerint szavait kiforgatták.

Hangsúlyozta, hogy nem mentegette a Hamászt, hanem épp ellenkezőleg, elítélte az 1400 halálos áldozatot követelő október 7-i támadást.

Semmi sem igazolhatja civilek szándékos megölését, megsebesítését és elhurcolását, valamint rakéták kilövését polgári célpontok ellen
– jelentette ki. Megjegyezte: valóban hivatkozott minapi beszédében a palesztin nép sérelmeire, egyben azonban kiemelte, hogy ezek nem igazolhatják a Hamász támadásait, azok pedig nem igazolhatják a palesztin nép kollektív büntetését.

Az ENSZ palesztinokat segélyező szervezetének tizenegy munkatársa vesztette életét
Öt tanárt az UNRWA által fenntartott iskolákból, egy alkalmazásukban álló orvost, egy mérnököt, egy pszichológust és három kisegítő munkatársat veszítettek el.

Forrás:https://www.economx.hu/kulfold/ensz-fotitkar-kituntetes-spanyolorszag.780090.html

Részvény: