Kitálalt az orosz dezertőr: volt, hogy a parancsnok macskáját utaztattuk a helikopterrel

A helikopterrel Ukrajnába szökő támadópilóta betekintést engedett az orosz hadsereg máig szovjet-típusú moráljába. Nem mellesleg kiderült azt is, hogy az ukrán hírszerzés tevékeny segítségével sikerült dobbantania.

Interjút adott az ismert ukrán aktivistának, Volodimir Zolkin YouTubernak a Harkiv régióban leszállt, és időközben az ukrán erőkhöz csatlakozott helikopter pilóta

Az interjú körülményei egyelőre tisztázatlanok, 

de eléggé úgy tűnik, hogy a pilóta szabadon beszél. A dezertálás körülményeit tekintve persze ez nem is csoda.

  • Fogoly vagy? – tette fel a kérdést az a Zolkin, akiről annyit érdemes tudni, hogy az ukrán erők által elfogott oroszokkal szokott interjúkat készíteni – Nem. Szabad országban vagyok – válaszolta Makszim Kuzminov. A beszélgetés alapvetője célja értelemszerűen az volt, hogy némileg árnyalják az orosz propaganda csatornákon vagy a Telegramon megjelenő tudósításokat, amelyek arról szólnak, hogy az orosz Mi-8 pilótáját Ukrajnában fogva tartják.

Augusztus elején a 28 éves Kuzminov egy Mi-8-as helikopterrel landolt Harkiv régióban méghozzá az ukrán katonai hírszerzés hathatós segítségével. A valóban különleges műveletet hat hónapig szervezték, édesanyja ekkor már Ukrajnában tartózkodott, őt Oroszországból hozták át az ukrán szolgálatok. Kirill Budanov, a katonai hírszerzés vezetője egy interjúban korábban arról beszélt, hogy az eltérített Mi-8-as vezető orosz pilóta önként térítette el a gépet, amiről a legénység többi tagja nem tudott. „Mikor az utasok rájöttek, hol is szálltak le, megpróbáltak megszökni, sajnos őket likvidálnunk kellett” – mondta Budanov, majd azt is hozzátette, hogy a helikopter jelenleg Kijevben van. Az ukrán hírszerzés vezetője akkor azt mondta, hogy a pilóta hajlik arra, hogy Ukrajnában maradjon.

  • Előtte már kapcsolatba kerültem az ukrán hírszerzéssel, már akkor megbeszéltük a lehetséges megoldásokat – mondta az orosz pilóta. A repülési útvonal pedig az oroszországi Kurszkból Harkivig teljesen kézenfekvőnek tűnt, hiszen mindössze 200 kilométer a távolság. „Biztonságban fogadtak, minden rendben ment” – tette hozzá.

A pilóta megerősítette, hogy ő maga ajánlotta fel az ukrán szolgálatoknak, hogy megadja magát.

Mit fog tenni az orosz propaganda az interjúnk megjelenése után? – szögezte a kérdést Zolkin a pilótának,

– Árulónak fognak nyilvánítani – hangzott a válasz.

Orosz propagandabloggerek korábban egyébként arról számoltak be, hogy „a Mi-8-as személyzete elvesztette tájékozódását, és a helikopter véletlenül leszállt egy ukrajnai repülőtéren”. Kuzminov szerint senki sem hiszi el az ilyen jelentéseket.

Macskaparancsnok
Az interjú megdöbbentő része persze csak azután következett, hogy a pilótát az orosz hadsereg moráljáról, a logikátlan és sok esetben irracionális vezetői döntésekről kérdezték.

A parancsnokunk számára egy macskát kellett leszállítani. Erre a célra egy Mi-8 és Mi-24 legénységet jelöltek ki. Két helikopter szállította ezt a csodálatos állatot
– számolt be.

Kuzminov elmondása szerint a macskát Mi-8-as hurcolta, a Mi-24 feladata pedig az volt, hogy fedezze a parancsnoki kiskedvencet szállító gépet. A két helikopter fedélzetén egyenként háromfős legénység tartózkodott. Az egy órás út során „elég sok üzemanyagot használtak fel”, mindez egy olyan helyzetben, amikor a légierő eleve túlterhelt, és az oroszoknak nincs elég pilótájuk. Beszámolt arról is, hogy „az orosz katonák sorsukra vannak hagyva, és a parancsnokoknak is megvan a saját problémájuk”.

Az interjúban a pilóta az ukrajnai invázióról szóló orosz propagandát is helyretette.

„Az az igazság, hogy itt nincsenek nácik vagy fasiszták. Igazi szégyen, ami itt történik. Gyilkosság, könnyek, vér. Az emberek egyszerűen megölik egymást. Ennyit tudok levonni ebből, és nem akarok a részese lenni” – hangoztatta.

„Ami most folyik, az egyszerűen népírtás. Ukrán és orosz egyaránt. A motivációm az volt, hogy ne járuljak hozzá ezekhez a bűncselekményekhez”.

Szerinte Ukrajna megnyeri ezt a háborút, egyszerűen azért, mert az emberek nagyon egységesek és az egész világ segít nekik. A pilóta más oroszokat is arra bíztatott, hogy dezertáljanak Ukrajnába.

„Életed végéig eltartanak. Mindenhol munkát ajánlanak neked, bármit is csinálsz” – mondta.

A CNN vonatkozó cikkében olvasható, hogy a hírügynökség nem tudta megbízhatóan ellenőrizni a pilóta személyazonosságát. Ellenben a Agenstvo, független orosz Telegram csatorna azt közölte, hogy megtalálta Kuzminov közösségi médiás profilját, és valóban a keleti katonai körzet 319. különálló helikopterezredének támadópilótája volt.

Forrás:https://www.napi.hu/kulfold/orosz-dezertor-volt-hogy-a-parancsnok-macskajat-utaztattuk-a-helikopterrel.776881.html

Részvény: