Kit érdekelnek a szankciók, rekordmennyiségű olajat szállítottak Kínába az oroszok

Közvetítők útján veszik az orosz nyersolajat a kínai finomítók.

Oroszország megelőzte Szaúd-Arábiát, ezzel 2023-ban Kína első számú nyersolaj beszállítója lehet – elemezte ki a közzétett adatokat a Reuters. Peking a nyugati szankciókkal dacolva hatalmas mennyiségű nyersolajat vásárolt az oroszoktól feldolgozó üzemei számára.

A kínai vámadatokból az derül ki, hogy Oroszország tavaly rekordmennyiségű, 107,02 millió tonna nyersolajat szállított Kínába, ami napi 2,14 millió hordónak felel meg. Ez jóval több, mint az iraki vagy a szaúdi import – az utóbbi mennyisége 1,8 százalékkal visszaesett, mivel drágább, mint az orosz nyersolaj.

Az orosz olaj iránt nemcsak a kínai, hanem az indiai finomítók is érdeklődnek, a növekvő kereslet pedig megnövelte az árakat, miközben a nyugati szankciókat kikerülő alternatív szállítási és biztosítási útvonalak is megszaporodtak.

A kínai finomítók általában közvetítőket vesznek igénybe az orosz nyersolaj szállítására és biztosítására, hogy elkerüljék a nyugati szankciók megsértését. Hasonló módszerrel veszik egyébként a szintén szankciókkal sújtott iráni és venezuelai szállítmányokat.

(Címlapképünkön Vlagyimir Putyin orosz és Hiszi Csin-ping kínai elnök.)

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20240120_Kit_erdekelnek_a_szankciok_rekordmennyisegu_olajat_szallitottak_Kinaba_az_oroszok

Részvény: