Kiszállt az elnökjelölti versenyből Nikki Haley, Trump a republikánus jelölt

A volt elnök fölényesen legyőzte kihívóját a szuperkedden.

“Donald Trumpon a sor, hogy elnyerje a párt szavazóinak bizalmát és azokét is, akik eddig nem támogatták, remélem, ezt is fogja tenni” – így jelentette be a korábbi amerikai elnök republikánus kihívója, Nikki Haley, hogy befejezi kampányát és kiszáll a versenyből.

Joe Biden és Donald Trump a bejelentés után szinte azonnal meg is szólította a Haley-szavazókat és támogatásukat kérte, előbbi méltatta Haley bátorságát, amiért fel mert szólalni Trumppal szemben és hozzátette, szívesen látná kampányában támogatóit – számolt be a BBC.

Haley azután jelentette be visszavonulását, hogy a kampánya során csak két helyen, Washingtonban és Vermont államban tudott győzni az előválasztáson, miközben Trump tarolt az előválasztás legfontosabb napján, szuperkedden. A szavazatok teljes összegzése szerint Trump a voksok 63, Haley pedig 34 százalékát szerezte meg. 

Innentől kezdve már csak formalitás, hogy valóban Donald Trump legyen a republikánusok elnökjelöltje a novemberi választásokon, hiszen ő maradt egyedül versenyben.  

Így már szinte biztos, hogy ősszel ismét Joe Biden és Donald Trump csap majd össze, a hivatalban lévő elnökkel szemben ugyanis nem szokás párton belül szembe szállni. Az idei előválasztáson így Biden kihívója egy országosan kevéssé ismert kongresszusi képviselő, Dean Phillips és egy kaliforniai írónő, Marianne Williamson, egyedül az fenyegeti támogatottságát a demokraták között, hogy a választók között megjelent egy úgynevezett “el nem kötelezett” (noncommitted/uncommitted/no preference) szavazói csoport, amely egyetlen indulót sem támogat.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20240306_kiszallt-az-elnokjelolti-versenybol-nikki-haley-trump-a-republikanus-jelolt

Részvény: