Kirúgná az angol királyt egy egykori brit gyarmat karibi szigetország

Köztársasággá válna Saint Kitts és Nevis, emellett bocsánatkérést vár Nagy-Britanniából.

Miközben a britek épp befejezték az új királyuk koronázási ünnepségét, máshol már arról van szó, hogy semmi szükség nincs sem III. Károlyra, sem a monarchiára. Saint Kitts és Nevis, a mintegy 55 ezer lakosú karibi szigetország miniszterelnöke bejelentette, tárgyalásokat kezdenek, hogy váljanak köztársasággá és ne az aktuális brit király legyen az ottani államfő.

Terrance Drew a BBC-nek azt mondta: azt is elvárja, hogy Nagy-Britannia kérjen bocsánatot az országtól a több évszázadon át tartó rabszolgakereskedelemért.

Saint Kitts és Nevis volt az első karibi szigetcsoport, ahova a XVII. században megérkeztek az angol gyarmatosítók. Azon kívül, hogy börtönszigetnek is használták, cukrot és rabszolgákat vittek onnan a birodalom többi részére. A rabszolgatartást egy idő után eltörölték, de az ország így is csak 1983-ban lett független az Egyesült Királyságtól.

Az új angol király még tavaly azt közölte, elfogadja, hogy minden olyan ország, amely egykor brit gyarmat volt, és a függetlenné válás után is az angol uralkodó maradt az államfője, saját maga dönt az államformájáról.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20230508_angol_kiraly_koztarsasag_saint_kitts

Részvény: