Kirill pátriárka Orbán és Semjén után újabb kormánytagot tüntetett ki

Ezúttal Soltész Miklós kapta meg az orosz egyházi kitüntetést, a „Dicsőség és becsület” rendet Kirill pátriárkától, aki az orosz ortodox egyház feje és egykori KGB-ügynök. Soltész ennek ellenére nagyon megtisztelőnek nevezte “őszentsége elismerését”.

Rövid időn belül a magyar kormány harmadik tagja kap magas egyházi kitüntetést, a „Dicsőség és becsület” rendet. Méghozzá nem akárkitől, hanem az orosz ortodox egyház fejétől, Kirill pátriárkától, akiről azt régóta lehetett tudni, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök szoros szövetségese, kevésbé régóta pedig azt is, hogy az 1970-es években a KGB ügynökeként tevékenykedett Svájcban.

Ez nem zavarta a KDNP-s egyházügyi államtitkár Soltész Miklóst, aki a Facebookon számolt be a kitüntetéséről. Azt írta: “Nagyon megtisztelő ő szentsége, Kirill ortodox pátriárka elismerése!” Szerinte a kitüntetést nemcsak ő, hanem “minden magyar ember kapta, aki a békét támogatja!”. Ezzel az Oroszország agressziója nyomán Ukrajnában több, mint másfél éve tartó háborúra célozhatott, bár az elkerülhette a figyelmét, hogy

a díjat odaítélő Kirill pátriárka aligha a magyar kormány által sokat emlegetett “béketábort” erősíti, inkább háborúpárti megjegyzéseiről ismert.

Soltész Miklós előtt egyébként Kirill pátriárka már ugyanezzel a kitüntetéssel jutalmazta tavaly ősszel Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest, majd idén júniusban – 60. születésnapja alkalmából – Orbán Viktor kormányfőt is.

Mint ismert, a háborút nyíltan támogató Kirill pátriárkát tavaly tavasszal, hónapokkal az orosz–ukrán háború kirobbanása után szerette volna szankciós listájára felvenni az Európai Unió, ezt viszont a magyar kormány megakadályozta. Brüsszel azzal vádolja Kirillt, hogy aktívan támogatja Oroszország Ukrajna elleni invázióját, valamint az orosz elnök propagandáját terjeszti. Kirill egy prédikációjában azt mondta, Oroszország nem támadott meg senkit és nem is akart háborút, csupán határait védte.

Az Oroszországból magyar kormányzati szereplőkhöz érkező kitüntetéseknek a háború miatt sajátos felhangja lehet, nem véletlen, hogy a korábban Szergej Lavrov orosz külügyminiszter által “Barátság” érdemrenddel kitüntetett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter éppen a minap igyekezett óvatosan elhatárolódni, mondván:

elengedhetetlen az orosz kapcsolat, „de nem tükrözi a politikai ízlésünket”.

A most Soltész Miklósnak is odaítélt „Dicsőség és becsület” rendet 2004-ben alapította II. Alekszij pátriárka és az Orosz Ortodox Egyház. A kitüntetést általában állam- és kormányfőknek, nemzetközi és kormányközi szervezetek vezetőinek, egyházak és felekezetek vezetőinek, kiemelkedő állam- és közéleti személyiségeknek ítélik oda “az egyházközi és vallásközi együttműködéshez, a béke és a népek közötti barátság erősítéséhez való jelentős hozzájárulásukért”.

A rend három fokozatú, Orbán Viktor az I.-es, Semjén Zsolt a II.-es fokozatot kapta, Soltész pedig egyelőre nem közölte, melyiket – a II. és a III. fokozat egyébként csak 2009 óta létezik, addig egyféle létezett belőle. A kitüntetéssel egy csillag, szalag és oklevél jár. A mellre tűzhető és a nyakba akasztható típusok ezüstből készültek, aranyozással, zománctechnológiával és egy galambot ábrázolnak, amelynek csőrében egy olajág van. A medálon a rend mottója – Pál apostol szavai: „Dicsőség és tisztelet a jót cselekvőnek” olvasható.

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20230918_Kirill_patriarka_Orban_es_Semjen_utan_ujabb_kormanytagot_tuntetett_ki

Részvény: