Kinevezték Von der Leyen emberét Budapestre

Az Európai Bizottság Zupkó Gábort nevezte ki a magyarországi uniós képviselet élére. Zupkó korábban betöltötte ezt a posztot, jelenleg a magyar uniós elnökséget készíti elő.

A bizottsági indokolás szerint Zupkó Gábor

kiterjedt diplomáciai és vezetői tapasztalattal rendelkezik, amelyre az elmúlt 25 év során a Bizottság alkalmazásában, valamint a magyar diplomáciai szolgálatban tett szert.

Fontos, hogy 2015 és 2022 között is ő látta el ezt a feladatot, azóta nincs kinevezett képviseletvezető Budapesten. Feladatairól azt írják, hogy

e tisztségében ő fog Magyarországon – Ursula von der Leyen elnök politikai irányítása alatt – az Európai Bizottság hivatalos képviselőjeként eljárni.

Zupkó bizottsági főtanácsadóként jelenleg Magyarországon, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumához kirendelve segít előkészíteni a Tanács soron következő magyar elnökségét. 2012 és 2015 között a Bizottság Kommunikációs Főigazgatóságának erőforrásokért felelős igazgatójaként dolgozott. Ezt megelőzően hét évig a Brüsszeli Infrastrukturális és Logisztikai Hivatal (OIB) igazgatói posztját töltötte be. Bizottsági pályafutása előtt Zupkó Gábor Magyarország finnországi nagykövete, illetve a magyar Külügyminisztérium helyettes államtitkára volt. Zupkó Gábor vezetéstudományi doktori fokozattal (PhD) rendelkezik.

Bár a kinevezésről a döntés megszületett, a régi-új vezető hivatalba lépésének időpontját később határozzák meg.

Forrás:https://hvg.hu/eurologus/20240206_Kineveztek_Von_der_Leyen_emberet_Budapestre

Részvény: