Kinevezték Orbán nemzetbiztonsági főtanácsadóját

Biró Marcell jelentős hatalmat is kapott, Rogán Antal pozíciója gyengült a kormányban.

Orbán Viktor naponta csöpögteti az intézkedéseket: kedd este arról jelent meg kormányrendelet, hogy a Szabályozott Tevékenységek Felügyelő Hatóságának elnöke a törvényben szereplő határidővel szemben azonnal is lemondhat tisztségéről. Biró Marcell ezt szerdán megtette, a miniszterelnök pedig, mint várható volt, kinevezte a nemrég létrehozott főtanácsadói állásba.

Feladatait így határozta meg a szintén szerda este közzétett rendelet: a kormányfő az ő útján láthat el bármilyen védelmi kül- és belpolitikai, honvédelmi, nemzetbiztonsági, rendészeti, idegenrendészeti, bűnmegelőzési, bűnüldözési, büntetés-végrehajtási, valamint katasztrófavédelmi vagy egyéb rendvédelmi szakpolitikai feladatot. Ő felel a miniszterelnök nemzetbiztonsági, honvédelmi, valamint rendvédelmi tevékenységének koordinálásáért. Orbán Viktor távollétében ő vezeti a Védelmi Tanács üléseit.

Dönthet a kibertérből érkező támadás megszakításához szükséges intézkedésekről, és bizonyos esetekben a Magyarország biztonságát, honvédelmi érdekeit, illetve szövetségesi kötelezettségeit sértő vagy fenyegető rendszerekkel szembeni katonai kibertér műveleti fellépésről is.

Mindehhez minisztert megillető mértékű juttatásokra jogosult. Saját munkatársainak fizetését ő állapíthatja meg „bármely álláshelyen, függetlenül annak besorolásától”.

Gyengül a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antal miniszter pozíciója. Ugyanis bár az ő tárcája segíti az új főtanácsadó munkáját, a kormánytagok feladatait meghatározó rendeletből törölték egyebek között azt, hogy ő értékeli és elemzi a kormányzati döntésekhez kapcsolódó nemzetbiztonsági információk áramlását, a nemzetbiztonsági tevékenységhez kapcsolódó kormányzati döntések megvalósulását, és „koordinálja a védelmi és biztonsági tevékenységek összehangolásával kapcsolatos kormányzati feladatok ellátását”.

A miniszterelnök javaslatára Sulyok Tamás köztársasági elnök felmentette a Kabinetirodából Kovács József nemzeti információs államtitkárt, aki eddig nemzetbiztonsági főtanácsadó címet is viselt – igaz, ő pár napja bekerült a kormányfő új Stratégiai Tanácsadó Testületébe –, valamint a Belügyből oda került Papp Károlyt, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő államtitkárt.

Szintén a Kabinetirodán előlépett Farkas Örs, aki a Fidesz 2022-es listájáról átveszi a lemondott Varga Judit volt miniszter képviselői mandátumát. Eddig helyettes államtitkár volt, amivel nem férne össze a politikai tisztség, de most államtitkár lett, amivel már igen. Helyettes államtitkári posztját az eddig is ott dolgozó Márvány Miklós kapta meg.

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20240314_orban-nemzetbiztonsagi-fotanacsado-biro-marcell-kinevezes

Részvény: