Kínával tart közös hadgyakorlatot egy hiperszonikus rakétákkal felszerelt orosz hadihajó

A hadgyakorlatot Oroszország Dél-Afrika partjainál tartja, Kínával és a helyi haditengerészettel közösen.

Újgenerációs hiperszonikus cirkálórakétákkal felszerelt orosz hadihajó csatlakozik a kínai és a dél-afrikai haditengerészet hajóihoz a három nemzet közös, februárban tartandó hadgyakorlatán, adta hírül hétfőn az orosz állami TASzSz hírügynökség katonai-diplomáciai forrásra hivatkozva. A hírügynökség hozzátette: az értesülést hivatalos forrásból nem tudta megerősíteni.

A hadgyakorlatot Dél-Afrika partjainál tartják, február 17. és 27. között, ehhez csatlakozik a Gorskov Admirális elnevezésű hadihajó, melyet Cirkon rakétákkal szereltek fel. Ezek a rakéták Oroszország szerint a hangsebesség kilencszeresével repülnek, hatótávolságuk több mint ezer kilométer.

A Gorskov Admirális először a szíriai Tartúsz kikötőjébe tart, onnan hajózik tovább a Durban és Richards Bay kikötővárosok közeli vizekre. A dél-afrikai hadsereg múlt csütörtökön közölte, hogy a közös hadgyakorlat célja „operatív készégek és információk megosztása,” valamint „a Dél-Afrika, Oroszország és Kína között már amúgy is virágzó kapcsolatok további erősítése.”

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20230123_Hiperszonikus_raketa_orosz_hadihajo_hadgyakorlat

Részvény: