Kína visszautasítja, hogy diákjai kémkedni mennek Németországban

Visszautasította és politikai heccnek minősítette Kína berlini nagykövete a német oktatási miniszter azon félelmét, mely szerint fennáll annak a veszélye, hogy a Németországban tanuló kínai diákok kémtevékenységet folytathatnak – írja az MTI.

Vu Ken a Berliner Zeitungnak elmondta, hogy a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) korábban hírszerző ügynökségként tüntetett fel egy kínai diákszervezetet. A közhangulat véleménye szerint Kína-ellenessé vált, amellyel foglalkozniuk kell.

A posztját 2019 márciusa óta betöltő politikus hozzátette, a német hivatal szóban forgó figyelmeztetése nem volt több politikai heccnél, amely mérgezi az együttműködés légkörét a két ország között. A nagykövet felszólította a német politikusokat és hatóságokat, hogy

hagyják békén a kínai diákokat.

Az Erlangen-nürnbergi Friedrich-Alexander Egyetem (FAU) júniusban úgy döntött, visszautasítja azoknak a diákoknak a jelentkezését, akik kizárólag a kínai oktatási minisztérium ösztöndíjával tanulnának tovább Németországban.

Akkor Bettina Stark-Watzinger német oktatási miniszter arra intett, hogy Kína a legfejlettebb külföldi országokból beszerzett ismeretekkel igyekszik csökkenteni a technológiai különbségeket, és az ezt szolgáló információszerzést stratégiai eszközként használja.

A tárcavezető egy július végi interjúban méltatta a FAU döntését a kínai ösztöndíjas diákokra vonatkozóan. Arra hivatkozott, hogy ezek a diákok nem tudnának teljes mértékben élni a német alkotmányban rögzített véleménynyilvánítási és akadémiai szabadság lehetőségével, hiszen teljesen a pekingi minisztériumtól függenek.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/08/12/kina-berlini-nagykovet-diakok-kemkedes-vadak-visszautasitas/

Részvény: