Kína és az USA megállapodhat az MI katonai alkalmazásának tilalmáról

Joe Biden amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök a jövő héten szerdán tartandó találkozójukon megállapodhatnak arról, hogy távol tartják a mesterséges intelligenciát a katonai drónoktól és az atomfegyverektől – szúrta ki a Telex a South China Morning Post írását.

A kínai lap a tárgyalásra rálátó forrásokra hivatkozva azt jósolja: sok szó esik majd az MI veszélyeiről az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés jövő heti, San Francisco-i találkozóján, miután a kínai és az amerikai vezetés egyaránt azt jelezte,
aggódnak a technológia katonai felhasználása miatt.

Mint írják, az Egyesült Államok februárban bemutatott egy egyezménytervezetet, amely alapján – jogi és diplomáciai eszközökkel – globálisan korlátoznák az MI katonai felhasználását. Mostanáig 36 ország jelezte, hogy támogatna egy ilyen kezdeményezést.

Miközben az amerikai és kínai hadseregek már azzal kísérleteznek, miként lehetne integrálni a technológiát az önjáró fegyverekbe, politikusok és katonai szakértők egyaránt arra figyelmeztetnek, hogy az atomfegyvereknél az irányításnak meg kell maradnia az ember kezében. A lap szerint az atomfegyverek korlátozásáról nem esik majd szó, mert Kínának jóval kevesebb ilyenje van, ezért nem akar erről egyezkedni.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/11/12/kina-es-az-usa-megallapodhat-az-mi-katonai-alkalmazasanak-tilalmarol/

Részvény: