Kijev beperli Magyarországot az ukrán gabona behozatali tilalmának meghosszabbítása miatt

A pert a Kereskedelmi Világszervezetnél a magyarok, a lengyelek és a szlovákok ellen kezdeményezik, hogy „mindenki lássa, saját tagállamai mennek szembe az EU-val”.

Ukrajna beperli Lengyelországot, Magyarországot és Szlovákiát, mert saját hatáskörben meghosszabbították az ukrán gabona behozatali tilalmát – jelentette be a Politico hírlevelének adott interjúban Tarasz Kacska, gazdaságfejlesztési, kereskedelmi és mezőgazdasági miniszterhelyettes.

„Fontos bebizonyítani, hogy ezek az intézkedések jogilag helytelenek, ezért holnap megkezdjük a jogi eljárást – mondta a képviselő vasárnap este.

Nagy István agrárminiszter pénteken jelentette be, hogy miután “Brüsszel úgy döntött, nem tartja fenn tovább az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó behozatali tilalmat”, Magyarország a gazdák érdekében nemzeti hatáskörben megteszi azt és ki is terjeszti egy szélesebb termékköre”. Az erről szóló rendelet még aznap este meg is jelent a Magyar Közlönyben. Eszerint szombattól nem hozható be Ukrajnából Magyarországra – tranzitszállítás kivételével – 25 ottani eredetű termékcsoport. Ez lényegében mindenféle húsra, tojásra, mézre, gabonára és lisztre, olajosmagvakra, kenyérre, zöldségre és borra vonatkozik.

Ugyanezt az intézkedést a szlovákok és a lengyelek is meghozták.

Kacska az interjúban azt mondta, hogy a három ország nyílt szembenállása Brüsszellel

nem csupán az Európai Unió belső ügye, hanem felveti azt is, vajon a nemzetközi kereskedelmi partnerek bízhatnak-e abban, hogy Brüsszel az egész EU nevében beszél.

„Sok éven át az Európai Bizottság volt az egész EU kereskedelmi tárgyalója és kereskedelempolitikai intézménye. És mi ezt figyelembe véve dolgoztunk” – mondta Kacska. Úgy vélte, az, hogy Budapest és Varsó figyelmen kívül hagyják az uniós intézmények álláspontját a kereskedelempolitikában, „problémát jelent majd az EU számára, hiszen nincs meg az egység”

A pert a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) kezdeményezik majd, mert „az egész világnak látnia kell, hogyan viselkednek az EU tagállamai a kereskedelmi partnereikkel és a saját szervezetükkel szemben” – vélte a politikus.

Kacska úgy vélte, Magyarország döntése pusztán politikai nyilatkozat, a lengyel behozatali tilalom azonban súlyos következményekkel járhat az ukrán exportra. Ezért Kijev azt is kilátásba helyezte, hogy ha Varsó nem vonja vissza a döntését, akkor cserébe ők is megtiltják a lengyel gyümölcsök és zöldségek behozatalát Ukrajnába.

Lengyelországban október 15-én választások lesznek, így a döntés mindenképpen rosszul jönne a kormányzó Jog és Igazságosságnak (PiS) mindenképpen szüksége van a vidéki szavazatokra ahhoz, hogy hatalomban maradhasson.

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20230918_Kijev_beperli_Magyarorszagot_az_ukran_gabona_behozatali_tilalmanak_meghosszabbitasa_miatt

Részvény: