Kiderült, mi okozta a hatalmas visszaesést a magyar iparban

Még úgy is sikerült hatalmasat esni, hogy a legnagyobb súlyú járműgyártásban növekedést mért a KSH. Az akkugyártás is bővült, sok területen azonban hatalmas a visszaesés.

Éves összevetésben 7,3 százalékos zsugorodást hozott a szeptember, ennél csak áprilisban mértek nagyobb csökkenést – írtuk november elején, most pedig a KSH közzétette a részleteket.

Kezdjük egy jó hírrel: augusztushoz képest 1,2 százalékos emelkedést mértek. A pozitívumok azonban csak eddig tartottak, mivel ipari export volumene 7,7 százalékkal esett egy év alatt, mindezt úgy, hogy a feldolgozóipari exportértékesítés 33%-át képviselő járműgyártás kivitele 3,4, a 15%-os súlyú villamos berendezés gyártásáé 5,1%-kal bővült.

Belföldön se jobb a helyzet, sőt: az ipar belföldi értékesítése 16,4, a feldolgozóiparé 6,2%-kal visszaesett az előző év azonos hónapjához képest. Az iparon belül döntő (96%-os) súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 6,1, a csekély súlyú bányászaté 31, az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 24%-kal csökkent.

A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 27%-át képviselő járműgyártás 1,2%-kal nőtt az előző év azonos hónapjához mérten. A közúti gépjármű gyártása 0,9%-kal mérséklődött, míg a közúti jármű alkatrészeinek gyártása 4 százalékkal emelkedett.

Nem meglepő módon nőtt az akkumulátor, szárazelem gyártásának volumene, mégpedig 15,4 százalékkal, ám a villamos motor, áramfejlesztő, -elosztó, -szabályozó készüléké 23%-kal kisebb lett.

A feldolgozóipari termelés 10%-át adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 18,2%-kal csökkent az előző év azonos hónapjához képest. A két legnagyobb alágazat közül az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 14,4, az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 28%-kal visszaesett.

A feldolgozóiparból 13%-kal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 9,7%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. A legnagyobb (20%-os) súlyt képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 15,7%-kal esett vissza, a többi nyolc alágazatban 1,2 és 56% közötti mértékben csökkent a termelés, a legkevésbé a gyümölcs-, zöldségfeldolgozás, -tartósításban, a leginkább a csekély súlyú halfeldolgozás, -tartósításban.

A két közepes súlyú alág közül a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 22, a fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártása 13,1%-kal visszaesett az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

A 6%-os feldolgozóipari súlyú gép, gépi berendezés gyártása 3,4%-kal emelkedett, főként a legnagyobb szakágazati súlyú motor-, turbinagyártás (kivéve: légi-, közútijármű-motor) jelentős bővülése miatt.

2022 áprilisa óta először mért növekedést a KSH a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban: szeptemberben a kibocsátás 9,2%-kal nagyobb volt az egy évvel korábbi, alacsony bázistól, mind a hazai, mind a külpiaci eladások bővültek.

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20231113_Kiderult_mi_okozta_a_hatalmas_visszaesest_a_magyar_iparban

Részvény: