Kiállítások, gyertyagyújtás és fényfestés, közben forgalomkorlátozások Budapesten

Ünnepség, megemlékezés lesz ma a főváros több pontján, de a BKK felhívja a figyelmet arra, hogy bármilyen programra indulnak, figyeljék az autós- és a tömegközlekedésben bekövetkezett változásokat.

Az „1956-os Forradalom és Szabadságharc Emléknapja” keretében az Országházban és a Terror Háza Múzeumban több kiállítással várják a látogatókat, lesz fényfestés, gyertyagyújtás, valamint protokollmentes megemlékezés a 301-es parcellánál. „A szabadság napjának” fővárosi programja október 23-án a Kossuth Lajos téren 9 órakor ünnepélyes zászlófelvonással indul.

10 és 18 óra között a „Szent Korona látogatása az Országházban” keretében az érdeklődők megtekinthetik a Díszlépcsőházat, a Kupolacsarnokot, a Szent Koronát, valamint „A magyar törvényhozás ezer éve” kiállítást, a Kossuth téren pedig az In memoriam 1956. október 25. emlékhely és kiállítást, továbbá a Kőtárat és a szintén a Kossuth téren kiállított Csepel teherautót.
A 301-es parcellánál egész napos protokollmentes megemlékezés lesz.
Délután 16 és este 23 óra között több helyszínen is Fényfestésre kerül sor, így a Külügyminisztérium épületén, a Budapesti Műszaki Egyetem K épületén, valamint a Terror Háza Múzeumon.
A Terror Háza Múzeum ingyenesen látogatható (10 és 18 óra között), a Hősök falánál pedig egész napos protokollmentes gyertyagyújtás lesz.
A múzeum állandó kiállítása mellett a látogatók megtekinthetik a „Nagy bűntetthez nagy eszme kell” című új, időszaki kiállítást Sam Havadtoy képzőművész, festő munkáiból.
Forgalomkorlátozások, lezárások lesznek a nemzeti ünnep rendezvényei miatt Budapesten.

A BKK tájékoztatása szerint lezárás lesz:

hétfőn 0-24 óra között az Oktogonnál rendezvény előkészítő, majd bontási munkái miatt az Andrássy úton az Oktogon és az Eötvös út közti szakaszon. A demonstrációhoz kapcsolódó menet várhatóan 17:20 és 18:00 között vonul a Hősök tere-Dózsa György út-Szondi utca-Rippl-Rónai utca-Podmaniczky utca-Munkácsy Mihály utca-Andrássy út-Oktogon útvonalon.

A közösségi közlekedésben :

hétfőn a 2-es, a 2B és a 23-as villamosok az első járatindulástól 10 óráig csak a Kossuth Lajos térig közlekednek.
A 20E busz 17:00 óra és 17:50 között nem érinti a Hősök tere megállót,
a 30-as, a 30A és a 230-as busz, valamint a 79-es troli ugyanebben az időszakban egyik irányban sem érinti a Benczúr utca és a Hősök tere megállót, továbbá a Keleti pályaudvar felé a Damjanich utca / Dózsa György utca megállót,
a 75-ös troli pedig ebben az időszakban nem érinti a Zichy Géza utca és a Hősök tere közötti megállókat.
A 76-os troli 17:40 és 18:00 között a Jászai Mari tér felől csak a Ferdinánd híd Podmaniczky utcai oldaláig, a Keleti pályaudvar felől pedig csak az Astoriáig jár.
A 105-ös, a 210B, a 979-es és a 979A autóbuszok 0 órától 24 óráig nem érintik a Bajcsy-Zsilinszky út és a Vörösmarty utca közötti megállókat, 17 és 21 óra között pedig a Bajcsy-Zsilinszky úton és a Podmaniczky utcán át közlekednek az Andrássy út helyett.

Forrás:https://www.economx.hu/belfold/oktober-23-unnep-programok-kozlekedes.779273.html

Részvény: