Kevesebb lakás fogy itthon és azt sem a magyarok veszik meg

Hiába csökkent 14 százalékkal tavaly a lakáspiaci forgalom, az ingatlanoknak több mint a felét külföldiek vették meg. Ez pedig már tíz százalékkal haladja meg a járvány előtti, 2018-as rekordot.

Az ingatlan.com elemzése szerint szembementek a külföldi vásárlók az általános trenddel: miközben 14 százalékkal kevesebben vettek lakást, mint egy évvel korábban, a külföldiek 8 ezer ingatlant vásároltak, ami közel tíz százalékkal lépi túl a 2018-as csúcsértéket, és éves szinten mintegy 38 százalékos növekedést jelent.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője úgy véli, több oka is van a jelenségnek:

egyfelől erősödött az euró a forinttal szemben, így olcsóbban tudnak idehaza a külföldiek ingatlanhoz jutni, akár befektetési céllal is;
másfelől jóval rövidebb vagy hosszabb távra keresnek otthont maguknak Magyarországon: a német nyugdíjasok például előszeretettel vásárolnak maguknak balatoni ingatlant.
A KSH legfrissebb adatai alapján a legtöbb lakóingatlant, 2 ezer darabot 2022-ben németek vásárolták meg, a Balaton környékén túl zömmel Zala és Somogy vármegyében.

Őt követik a szlovákok, akik főként a határ közelében, Győr-Moson-Sopron és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében vásároltak mintegy ezer ingatlant.

A harmadikok a kínaiak, akik főként Budapestre fókuszáltak, mintegy 814 lakást vásárolva. Ez a tendencia már évek óta megfigyelhető náluk, ők 90 százalékban a fővárosban fektetnek be ingatlanba.

Az idei, 2023-as adatok szerint szintén Németország felől a legnagyobb az érdeklődés a magyarországi lakóingatlanok iránt: idén már 60 ezren érdeklődtek innen.

Ausztriából 10 ezren, az Egyesült Államokból pedig 5 ezren érdeklődtek hasonló céllal az Ingatlan.com szerint. Ugyanakkor jelentős az érdeklődés Hollandia, az Egyesült Királyság, Írország, továbbá Románia felől is.

A budapestiek sokszor csak 40 felett tudnak lakást vásárolni
Életkor alapján vizsgálva vidéken 25-34 éves kor között válhatnak ingatlantulajdonossá a fiatalok, míg Budapesten ez akár 10 évvel is kitolódhat – derült ki az otpotthon.hu és az OTP Bank közös kutatásából.

Forrás:https://www.economx.hu/ingatlan/ksh-ingatlan-vasarlas-kulfold-befektetes.779728.html

Részvény: