Kettészakadt Skócia

A jövőre esedékes nagy-britanniai parlamenti választásokat a skót kormány Skócia függetlenségének előmozdítására kívánja használni – mondta Hamza Yousaf skót miniszterelnök. Az elmúlt hónapok felmérései alapján azonban a skótoknak csak a fele voksolna az elszakadásra, ha most tartanák a népszavazást.

Hamza Yousaf a BBC brit közszolgálati televízió vasárnaponként jelentkező heti politikai magazinműsorában kijelentette: a Skóciában kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) 2024-es választási kampányának frontvonalában és középpontjában Skócia függetlenné válása áll majd, mert a konzervatív párti brit kormány „megtagadja a skótoktól a demokratikus választás jogát”.

Hamza Yousaf ezzel arra utalt, hogy a brit kormány mereven elzárkózik a skóciai függetlenségről szóló újabb népszavazás kiírásának engedélyezéséről.

A brit legfelsőbb bíróság tavaly novemberben olyan végzést hozott, amely szerint a skót parlament nem alkothat önállóan, a brit kormány hozzájárulása nélkül törvényt az újabb skóciai függetlenségi népszavazás kiírásáról, mert ez olyan hatásköröket érintene, amelyeket az egyébként igen széleskörű skóciai önrendelkezést megteremtő, 1999-ben kelt törvény meghagyott a brit parlament és a brit kormány felelősségi körében.

Yousaf hivatali elődje, Nicola Sturgeon – aki az SNP pártfinanszírozási ügyei miatt indult rendőrségi vizsgálat nyomán februárban lemondott – még tavaly 2023. október 19. jelölte ki a skót függetlenségről tartandó újabb népszavazás időpontjául.

A skót függetlenségről 2014 szeptemberében már tartottak egy népszavazást, de akkor az elszakadást ellenzők győztek 55 százalékos többséggel

A skóciai népszavazás újbóli kiírása azonban a brit EU-tagságról 2016-ban tartott referendum óta ismét folyamatosan napirenden van, miután országos átlagban a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége a kilépésre, a skótok 62 százaléka viszont a bennmaradásra voksolt. A Skót Nemzeti Párt azóta rendszeresen hangoztatja,

elengedhetetlenné vált az újabb függetlenségi népszavazás, mivel Skóciát egyértelműen kinyilvánított bennmaradási szándéka ellenére London kiszakította az Európai Unióból.
Hamza Yousaf a vasárnapi BBC-műsorban kijelentette: az SNP továbbra is a jogilag kötelező érvényű népszavazás kiírását részesítené előnyben, de ha nem sikerül referendumon kifejezésre juttatni a skót függetlenség támogatottságát, akkor a párt a jövő évi parlamenti választásokat használja majd erre.

Önálló országként ugrana vissza az EU-ba Skócia
Megjelent a skót kormány legújabb cselekvési terve: az eurót nem vezetnék be, de a schengeni övezetbe szívesen beférkőznének.

Arra a felvetésre, hogy ez semmire nem kötelezné a brit kormányt, a skót miniszterelnök azt mondta:

az SNP-re leadott minden egyes szavazat a függetlenségre leadott szavazat lesz, és a londoni kormány nem hagyhatja folyamatosan figyelmen kívül a skót nép akaratát.

A közvélemény-kutatások azonban rendre azt jelzik, hogy Skócia függetlenné válásának nincs folyamatos és meggyőző többségi támogatottsága a skót választók körében.

Az elmúlt hónapok felmérései alapján a skótok 45-49 százaléka voksolna az elszakadásra egy mostani népszavazáson. Választási szakértők egybehangzó véleménye szerint hosszú időn át legalább 60 százalék körüli támogatottságot kellene mérni ahhoz, hogy az SNP a siker reményével indulhasson neki egy újabb függetlenségi népszavazásnak.

Az újabb skót függetlenségi népszavazást a jövő évi brit választások esélyesének tartott legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt sem támogatja.

Forrás:https://www.napi.hu/kulfold/skocia-fuggetlenseg-kormany-valasztas-kampany.772488.html

Részvény: