Kétmilliárd forintot is kaphat munka nélkül Novák Katalin

A Transparency International (TI) Magyarország számolgatott egy kicsit.

Amennyiben Novák Katalin, volt köztársasági elnök megéri a 79. életévét – ami jelenleg a nők születéskor várható élettartamának felelne meg – úgy élete végéig kétmilliárd forintot meghaladó összeget fog keresni, anélkül, hogy bármit kelljen dolgoznia – olvasható a TI blogbejegyzésében.

A korrupcióellenes szervezet számításai szerint jelenleg havi bruttó 5,089,392 forintot kap a most 46 éves Novák Katalin, így 79 éves koráig 33 éven át lesz jogosult legalább erre az összegre.  Azért legalább, mert az összeg biztosan tovább fog nőni, hiszen az államfői pénzt minden évben indexálják, vagyis hozzáigazítják az éves bruttó nemzetgazdasági átlagkeresethez.

A TI a számításában az egyszerűség kedvéért maradt az ötmillió forintos bérnél, a képlet pedig így néz ki:

5 089 312 forint X 12 hónap X 33 év = 2 015 399 232 forint.

És, jegyzi meg a TI, „ebbe az összegbe még nem számoltuk bele a gépkocsihasználatot, amihez sofőr is jár és a szintén az állam által biztosított lakást. Remélhetően ez utóbbi tekintetben Novák Katalin is olyan szerény lesz, mint a potom 720 millióba kerülő állami rezidenciával beérő elődje, Áder János.„ Kérdés persze, mennyire van szüksége erre, hiszen a záró vagyonnyilatkozata szerint négy szegedi, három újbudai és egy balatonlellei ingatlanban van tulajdonrésze a volt államfőnek.

A jutattásoknak ugyanakkor ezzel sincs vége, hiszen Novák kiemelt egészségügyi szolgáltatásokat is kap élete végéig, valamint évente több tíz millió forintot oszthatnak szét a nekik kedves szervezetek között.

Novák hétfő óta már hivatalosan sem köztársasági elnök, hiszen a parlament elfogadta a lemondását, sőt, utódját, Sulyok Tamást is megválasztották.

Mint ismert, Novák Katalin február 10-én jelentette be, hogy lemond államfői posztjáról, miután kiderült, kegyelmet adott a bicskei gyermekotthonban történt pedofil bűncselekmények eltussolásával próbálkozó K. Endre igazgatóhelyettesnek. Novák bejelentése óta nem állt a nyilvánosság elé, Orbán Viktor több alkalommal elmondta, az államfő hibát követett el, az ügyet pedig próbálja lezártnak beállítani. Azt, hogy Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét jelölik a kormánypártok Novák helyére, a csütörtöki frakcióülés után jelentette be Kocsis Máté és Simincskó István frakcióvezetők. Hétfőn az is kiderült, a Sulyok után megüresedő alkotmánybírói posztot Trócsányi László volt igazságügyi miniszternek szánják a kormánypártok.

Forrás:https://hvg.hu/kkv/20240228_Ketmilliard_forintot_is_kaphat_munka_nelkul_Novak_Katalin

Részvény: